NRGreport
Menü

Továbbra is kérdéses az ukrán gáztranzit

Oroszország a Brüsszelben tartott háromoldalú tárgyaláson elfogadta, hogy az Ukrajnával a földgáz szállításáról kötendő szerződésre az uniós jogot és szabályokat alkalmazzák – jelentette be Maros Sefcovic, a Bizottság alelnöke a találkozó után. A felek most kétoldalú tárgyalásokon próbálnak év végéig dűlőre jutni a szerződés időtartamáról, a szállítandó gáz mennyiségéről és az árról. - írja a BruxInfo.

Ha áttörést nem is hozott az EU-orosz-ukrán egyeztetés csütörtökön a 2019 végén lejáró hosszú távú földgáz-szállítási szerződés megújításáról, az energiaunióért felelős bizottsági alelnök szerint a legtöbb kérdésben közeledtek a felek álláspontjai. 

Utólag a Bizottság és az ukrán küldöttség részéről is azt emelték ki elsősorban, hogy Moszkva első ízben ment bele abba, hogy az új, egyelőre ismeretlen időtartamú gázszállítási szerződésre teljes mértékben az uniós jogot és szabályokat alkalmazzák. Cserébe Brüsszel ígéretéért, hogy az ukrán félen bevasalja az európai energiapiaci szabályok érvényesítését. 

Maros Sefcovic a találkozó után hangsúlyozta, hogy jogilag nem lehetséges a 2019 végén lejáró gázszállítási szerződés meghosszabbítása, mivel az eddigi nem volt összhangban az EU-joggal, és a szerződést sem ugyanazok a jogi személyek kötik majd.

Arra célzott, hogy előző nap az ukrán kormány meghozta a döntést az állami gázmonopólium, a Naftogaz szétválasztásáról, amit a Gazprom részéről is az új szerződés megkötése egyik legfontosabb feltételének tartanak. „Az új modell lehetőséget teremt egy, az európai joggal teljesen összhangban álló független átviteli rendszerirányító (TSO) létrehozására” - közölte Andriy Koboljev, a Naftogaz elnök-vezérigazgatója. Az ukrán delegációnak már tagja is volt az a személy, aki a független rendszerirányító élén áll majd. 

A tárgyalások mostantól kétoldalú alapon a majdani szerződés időtartamáról, az ukrán tranzitrendszeren szállítandó földgáz mennyiségéről és árazásáról folynak majd. A következő találkozót októberben tartják. 

Az Európai Bizottság – amely közvetít a felek között a folyamatban – januárban írásos javaslatot tett a két félnek, amit Kijev akkor előzetesen el is fogadott. Brüsszel egy tíz éves futamidejű, azaz hosszú távú gázszállítási szerződést javasolt, évi 60 milliárd köbméter földgáz szállításával, és a piaci viszonyokat tükröző árszabással. 

Moszkva és a Gazprom egyelőre nem reagált az ajánlatra, de Sefcovic szerint teljesülni fog az az igénye, hogy közvetlenül az ukrán ügyfelekkel szerződhessen le a szállítandó földgázra. „Meggyőződésem, hogy egy hosszú távú szerződés lenne a legjobb megoldás, mert stabilitást vinne a földgázpiacba” - szögezte le az energiaunióért felelős bizottsági alelnök. 

A jelenlegi hosszú távú szerződés év végén fut ki, és sokan attól tartanak, hogy Oroszország az Északi Áramlat 2. gázvezeték megépítésével  kiiktathatja az ukrán tranzitútvonalat. A legújabb hírek szerint már csak 515 kilométer hiányzik a gázvezetékből, ami Oroszországot fogja a Balti-tenger alatt összekötni Németországgal. 

Sefcovic közölte, hogy az EU elegendő földgázkészlettel vág neki a téli szezonnak: a földgáztárolók feltöltöttsége 96 százalékos az EU-ban jelenleg. Az ukrán tárolókban 9,6 milliárd köbméter földgáz van, ami négyszerese az egy évvel ezelőttinek. 

Címlapkép: Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images

Forrás: Portfolio