Rezsi

5 módszer, amivel csökkentheti a fűtésszámláját a hidegben

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.09.25. 13:41

Bár még viszonylag meleg van, és tart egy ideje az indiánnyár, azért nem árt felkészülni már most a fűtési szezonra, főleg, ha nem akar kidobni nagyobb összegeket az ablakon feleslegesen. Az alábbi öt módszerrel garantáltan csökkentheti a fűtésszámláját, és ezzel lefaraghat a rezsiből az idei télen.

Képek forrása: Pixabay

Használja a ventilátort a plafonon!

Nyáron a ventilátor arra jó, hogy lefelé nyomja a levegőt, ezzel felüdülést nyújtva a meleg napokon. Ezért jár ilyenkor a ventilátor óra járásával ellentétes irányban: a hűvösebb levegőt lefelé nyomja, enyhítve a hőérzetünkön. Télen viszont az óra járásával megegyező irányban érdemes működtetni, ami segíthet a felfelé szálló meleg levegőt levinni arra a magasságra, ahol már a lakók is érzik.

Óvatosan a kandallóval!

Ha a házában van kandalló, és gyakran használja, akkor nincs nagy baj – ha viszont ritkán rak benne tüzet, akkor a kéményen keresztül rengeteg hő szökhet ki a szabadba. Ha úgy érzi, hogy nem használja ki a tűzhelyet, inkább szigeteltesse le, és maradjon meg dísznek a helyiségben.

Húzza be a függönyöket!

Nyáron már rengetegszer írtunk a sötétítő függönyök előnyeiről: olcsók, és hatékonyan tartják benn a hűvös levegőt, míg megóvják a lakást a nap melegítő erejétől. Télen is hasznosak tudnak lenni azonban: a vastagabb, nehezebb függönyök ugyanúgy benn tartják a meleget, mint nyáron a hideget. Ráadásul rásegítenek a szigetelésre is, ha az nem tökéletes, pontosan az előbb említett tulajdonságuk miatt.

Ne használjon forró vizet!

Ez nagyjából minden otthoni eszközre igaz: ha nem fűti fel annyira a vizet, hogy teljesen forró legyen, a mosógép, a mosogatógép, és minden más, ezekhez hasonló berendezés tökéletesen végzi a dolgát, viszont a hó végi számlák alacsonyabbak lesznek. Felesleges nagyon durván felfűteni a vizet, a zuhanyzáson kívül meg sem fogja érezni, hogy nincs teljesen forró víz a rendszerben.

Figyeljen a termosztátra!

Általában feleslegesen melegen tartjuk a lakást, ráadásul úgy, hogy azt hisszük, egy kicsit hidegebben már ki sem bírnánk a nagy hidegben. Ez azonban egyáltalán nem így van: ha szépen, fokonként vesszük lejjebb a hőmérsékletet, a hőérzetünk nem fogja jelezni, hogy hűvösebb van. Nem kell télen is rövidnadrágban üldögélni otthon, ha nem akar sokat fizetni a fűtésszámláért – egyébként sem egészséges a nagy hőmérséklet-különbség az emberi szervezetnek sem.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.