Vállalatok

Átadták a Fővárosi Vízművek napelemparkját Csepelen

NRGreport | 2019.09.25. 15:13

Átadták a Fővárosi Vízművek új napelemparkját kedden a vállalat csepeli telephelyén, a beruházás a társaság 900 millió forintos Napelemes energiatermelési programjának keretében készült el – írja az MTI.

A Fővárosi Vízművek üzemeltetéssel kapcsolatos kiadásainak mintegy 8 százalékát teszi ki a villamos energia költsége. "A fővárosi önkormányzat támogatásával tavaly elindított Napelemes energiatermelési program egyszerre szolgálja a környezeti fenntarthatóságot, a vízellátáshoz szükséges energiaellátás biztonságát és a hatékonyságot" – mondta az átadón Keszler Ferenc, a vízművek vezérigazgatója.

Ismertette: a vállalat öt budapesti gépházánál és békásmegyeri oktatási központjánál már telepítettek napelemeket. Az új, a csepeli ivóvízkezelő mű területén kialakított napelempark 220 kilowatt energia-előállítási kapacitással rendkezik.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes (k) a Fővárosi Vízművek csepeli ivóvízkezelő művében létesített napelempark átadásán 2019. szeptember 24-én. Hátul Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP), Csepel polgármestere és Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ igazgatósági elnöke.

Képek forrása: MTI/Mohai Balázs

A vezérigazgató elmondta, a számítások szerint kedvező, 9-10 év a program keretében megvalósuló beruházások megtérülése, de ennél gyorsabb is lehet.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy a fővárosi önkormányzat kiemelten fontosnak tekinti a budapesti közszolgáltatások színvonalát. A program keretében a csepeli telephelyen újabb 277 kilowatt kapacitású napelempark készül, a ráckevei gépháznál 490 kilowatt kapacitású. A Fővárosi Vízművek másik vízbázisán, a Szentendrei-szigeten három ütemben összesen 2000 kilowatt energiatermelést lehetővé tevő rendszer épül majd ki. További 13 helyszínen kisebb, háztartási méretű kiserőművek létesülnek, 450 kilowatt feletti összteljesítménnyel – mondta.

A csepeli napelempark megvalósítását a tervezéstől az engedélyeztetésen át a telepítésig az Elmű-Émász vállalatcsoport tagja, a munkát közbeszerzésen elnyerő Elmű-Émász Solutions Kft. végezte. A napelempark által termelt áram a Fővárosi Vízművek csepeli telepe és a Csepel-szigeti víztermelő kutak energiaszükségletének biztosításához járul hozzá, ezzel részben megújuló energiaforrásra alapozva a vízellátást.

Marie-Theres Thiell, az Elmű-Émász igazgatósági elnöke kiemelte: Elmű-Émász Solutions a vállalatcsoport tavaly alapított új tagja, amelyet a társaság szolgáltatásainak bővítése érdekében hoztak létre.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.