Innováció

Fél év alatt csaknem megduplázta teljesítményét a Virtuális Erőmű Program

NRGreport | 2019.09.26. 11:42

Fél év alatt csaknem megduplázta teljesítményét a Virtuális Erőmű Program (VEP), a csatlakozók energia-megtakarításából számított érték alapján a virtuális erőmű már Magyarország negyedik legnagyobb erőműve – mondta Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke, a program védnöke a VEP díjátadó gáláján szerdán, Budapesten.

Hangsúlyozta, a jogszabályok és stratégiák annyit érnek, amennyit ezekből a hétköznapokban végrehajtanak, ezért is különösen fontos ez a program, amelynek már kapcsolódó projektjei is vannak.

Szili Katalin úgy fogalmazott: a mozgalom a társadalmi felelősségvállalás keretében kezdi "kinőni magát", ezzel Magyarország hozzájárul a világ energiahatékonyságának javításához és az energiamegtakarítások növeléséhez.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke nemzeti sikertörténetnek nevezte a programot, mint mondta, minden ember érdeke, hogy jó megoldások szülessenek. Kiemelte, hogy a VEP-et már nemzetközi szinten is ismerik, az Európai Bizottság a három legjobb uniós energiahatékonysági program egyikeként tartja számon.

A program a csatlakozók – vállalatok, önkormányzatok, iskolák, intézmények – éves energiamegtakarításait átszámolja erőművi kapacitásra, vagyis meghatározza, hogy mekkora erőműre nincs szükség a megtakarítás eredményeképpen.

Molnár Ferenc, a programot működtető Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatója felidézte, hogy Áder János köztársasági elnök az ENSZ-klímacsúcs résztvevőinek figyelmébe ajánlotta a programot keddi New York-i felszólalásában.

Kiemelte egyebek mellett, hogy két új "testvérprogram" is elindul, a Virtuális Hulladéklerakó Program (VHP) és a Virtuális Egészségközpont (VEK) Program.

A díjátadó gálán Boros Anitának, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkárának, valamint Horváth Ildikónak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) államtitkárának jelenlétében jelképesen letették a két új program alapkövét. A VEK célja a táplálkozás-egészségügyi, a sport- és mozgás-egészségi, illetve az egyéb prevenciós eljárások elterjesztése és díjazása. A VHP célja egy olyan program felépítése, amely összegyűjti és bemutatja, díjazza és megosztja azokat megoldásokat, amikor nem keletkezik hulladék, vagy újrahasznosítják azt.

Mezősi Balázs, a VEP igazgatója ismertette, 336 megawattról 558 megawattra nőtt a virtuális erőmű kapacitása. Felhívta a figyelmet a többi között arra, hogy a központi program mellett elkezdtek helyi, főként megyei virtuális erőmű programokban közreműködni. Ilyen helyi erőmű jött létre Budapesten, Baranya és Komárom-Esztergom megyében, illetve alakul Fejér megyében is.

A program külföldi beindítói közül Olaszországot, az Egyesült Királyságot és Romániát említette az igazgató, aki terveik közül kiemelte a VEP kiterjesztését a Kárpát-medence magyarlakta területeire.

A rendezvényen díjazták az energiahatékony és energiatudatos vállalatokat, intézményeket, önkormányzatokat, iskolákat, illetve mentori és egyéni díjakat is átadtak.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.