Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Fellélegezhet több száz cég: 11 hónappal eltolták a megújuló energiás EU-pályázat záródátumát

NRGreport | 2019.09.26. 05:55

Az eddigi 2020. február 1-ről, 2020. december 31-re, azaz 11 hónappal eltolták a „Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása” című uniós pályázat pénzügyi elszámolásának, azaz a záró kifizetési igénylés benyújtásának a határidejét – derült ki a hivatalos pályázati oldalon megjelent közleményből. Az aktuális adatok alapján ez 248 magyar kis- és középvállalkozást érintő kedvező döntés.

Szűkszavú közlemény jelent meg a hivatalos uniós pályázati oldalon a minap, amely szerint  módosult a „Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása” című (GINOP-4.1.2-18 kódszámú) felhívás. A változások közül az alábbiak különösen lényegesek:

→ Eddig úgy volt a szöveg, hogy a támogatást igénylő projekttel kapcsolatos pénzügyi elszámolása (záró kifizetési igénylés) benyújtásának végső határideje a fizikai befejezést követő 90 nap, de legkésőbb 2020. február 1. (és a két időpont közül a korábbi az irányadó), most viszont a dátum legkésőbb 2020. december 31-re módosult, azaz 11 hónappal több ideje van a nyerteseknek befejezni a projektet és pénzügyileg elszámolni.

→ Ehhez igazodva a felhívás keretében támogatott projektek befejezésének végső határideje, illetve a költségeinek elszámolhatósági határideje is 11 hónappal 2020. december 31-re módosult.

→ Változások, pontosítások történtek az elszámolható költségek mértékére, illetve arányára vonatkozó részben, illetve az európai adatvédelmi szabályozásból (GDPR) eredő kötelezettségek és keretek is rögzítésre kerültek a kiírás frissített változatában.

A már bezárt pályázat keretében egyéként 1,5 millió Ft és 100 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatást lehetet nyerni olyan fejlesztésekre, amelyek hozzájárulnak az épületek energiatakarékosságának és energiahatékonyságának megújuló energiaforrások felhasználásával történő javításához. Ezek a fejlesztések tehát egyszerre szolgálják a környezettudatos gazdasági versenyképesség erősítését, a környezetterhelés és a felhasznált primer energia mennyiségének csökkentését, illetve a vállalkozások rezsiköltségekhez kötődő terheinek enyhítését.

Az aktuális támogatási és kifizetési adatbázis szerint 491 pályázó nyújtott be támogatási igényt, 11,85 milliárd forint összegben, amelyek közül 248 projektet hagytak jóvá 6,8 milliárd forintos támogatási igénnyel. A hatályos szerződések száma és volumene csaknem megegyezik ezekkel az adatokkal, de kifizetések még csak 102 projekt esetében történtek meg 868 millió forint összegben.

ÍGY TEHÁT A MOSTANI 11 HÓNAPOS HATÁRIDŐ-KINYÚJTÁS CSAKNEM 250 CÉGNEK JELENT KÖNNYEBBSÉGET, TÖBB IDŐT A FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁHOZ.

A minap egyébként megjelent „Az állampolgári ügyintézés lehetőségeinek szélesítése” című (KÖFOP-2.1.7-VEKOP-18 kódszámú) kiemelt felhívás is a hivatalos oldalon. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 4,5 milliárd forint és a felhívás keretében a Miniszterelnökség vagy az általa vezetett konzorcium nyújthat be támogatási kérelmet. A támogatási kérelem benyújtása 2019. október 11-től 2019. november 30-ig folyamatosan lehetséges.

Címlapkép forrása: MTI/Komka Péter

 

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon – jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.