Vállalatok

Hatalmas autóipar sztori bukott ki: pár hónap és új helyszínen kezdődhet elektromosautó-gyártás Magyarországon

NRGreport | 2019.09.26. 10:04

A Fox Automotive Switzerland és a Phoenix Gold Resources bejelentette, hogy terveik szerint az új MIA kompakt elektromos autójuk gyártását Magyarországon kezdik meg – írja a Budapest Business Journal. A magyarországi vállalatot már bejegyezték, az irányításával pedig egy, a hazai járműiparban is jól ismert szakembert, Philip Ekkehardot bízták meg. Bár hivatalos bejelentés még nem történt, a Fox Automotive tájékoztatása, illetve piaci információink szerint az évi 12 ezer darabos gyártásra alkalmas üzem a komáromi ipari parkban kapott helyett.

A lap beszámolója szerint a Fox Automotive és a Phoenix Gold már meg is alapított magyarországi cégét Fox Automotive Hungary néven, a vállalat irányításával pedig Philipp Ekkehardot bízták meg. Ekkehardot nem kell bemutatni senkinek a magyar járműipar, ugyanis hosszú éveken át dolgozott a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. pénzügyi igazgatójaként. A fenti állításokat támasztja alá az Opten adatbázisa is, amelyből kiderül, hogy a társaságot idén júliusban tényleg bejegyezték és főtevékenységének közúti gépjárművek gyártását jelölték meg.

foxautomotive0926

A Fox Automotive elárulta azt is, hogy a tervek szerint Nyugat-Magyarországon építhetik fel a gyárukat, amelynek éves kapacitása elérheti majd a 12 ezer darabot 2020 elejére. A legyártott tisztán elektromos autók pedig az európai autópiacon kerülhetnek majd értékesítésre. A vállalat hivatalos weboldalára ellátogatva ennél is konkrétabb információkhoz juthatunk:

ITT UGYANIS MÁR FEL VAN TŰNTETVE, HOGY A KOMÁROMI IPARI PARKBAN VALÓSUL MEG A BERUHÁZÁS, AMELYNEK PONTOS, ÖSSZEGSZERŰ NAGYSÁGA MÉG NEM ISMERT.

Természetesen megkerestük Komárom Város Polgármesteri Hivatalát az új üzemmel kapcsolatban, de ott az illetékesek jelezték, nem áll módjukban tájékoztatást adni, így az információt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudják.

Sikerült viszont telefon elérnünk Philip Ekkehardot, a Fox Automotive Hungary vezérigazgatóját, aki ugyan részleteket nem árulhatott el a beruházással kapcsolatban, azt viszont megerősítette, hogy

ELEKTROMOS AUTÓKAT FOGNAK GYÁRTANI MAGYARORSZÁGON EURÓPA SZÁMÁRA.

A nevük elhallgatását kérő komáromi, autóipari forrásaink viszont elmondták, a Fox Automotive már megállapodott az önkormányzattal és egy már meglévő gyárépületbe költözhetnek be hamarosan az ipari parkban. A gyártási munkálatok előkészítése pedig a következő hónapokban elindulhat. Mindez egybecseng a Fox Automotive állításaival, illetve azzal, amit a társaság weblapján közzétett: már meg van a gyártás új helyszíne, ahol hamarosan megkezdik a gyártósor felépítését.

A Fox Automotive hivatalos oldalán található tájékoztatóból az is kiderül, hogy az Ipar 4.0 szellemében egy rendkívül modern, magas fokon robotizált gyár épülhet fel Magyarországon.

RÁADÁSUL AZ AUTÓIPARI VÁLLALAT AZZAL IS KECSEGTET, HOGY NEM EGY SIMA ÖSSZESZERELŐ ÜZEMET ÉPÍT FEL NÁLUNK, HANEM A NAGYOBB HOZZÁADOTT ÉRTÉKET KÉPVISEL KUTATÁS ÉS FEJLESZTÉS IS NÁLUNK ZAJLIK MAJD.

A Budapest Business Journal cikke szerint a Fox Automotive menedzsmentje jelenleg is tárgyal autóipari- és pénzügyi szereplőkkel a lehetséges együttműködésről Dél-Koreában, Indiában, Németországban, Magyarországon és a Közel-Keleten.

foxautomotivekettesterkep.jpg

A régi befektető belebukott, de azóta nagyot fordult a világ

A mostani hír kapcsán érdemes megjegyezni, hogy MIA elektromos autók már készültek 2011 és 2013 között, a francia Mia Electric gyártotta őket. A 9,7 kW-os elektromotorral és 8 kWh-s lítiumion-akkumulátorral (volt 12 kWh-s változat is) szerelt modellből, amelynek hatótávolsága 80-90 kilométer volt, viszont csupán 1300 darabot sikerült értékesíteni. Ebben az alacsony darabszámban szerepet játszott a modell magas alapára (32 ezer euró közelében mozgott), illetve az akkor még gyér nyugat-európai töltőhálózat. A Mia Electric végül likviditási gondok miatt a gyártás leállítására kényszerült, a francia tulajdonos pedig kiszállt a cégből. Ezt követően a francia állam vette át a vállalatot, 2016-ban a Fox Automotive viszont beszállt a társaságba, amelynek az irányítás feletti jogát is megszerezte.

Az új tulajdonos az elmúlt években egy új modellt fejlesztet ki, amelynek tudása messze meghaladja elődje műszaki képességeit. Ez derült ki legalábbis Andreas Kratzer, a FOX Automotive International elnökének szavaiból, aki Chronicle.lu beszámolója szerint az európai roadshow brüsszeli állomásán beszélt arról, hogy

A MIA ÚJ MODELLÉT MÁR EGY 20 KWH-S AKKUMULÁTORRAL SZERELIK, AMELY 200 KILOMÉTERES HATÓTÁVOLSÁGOT BIZTOSÍT MAJD TELJESEN FELTÖLTÖTT ÁLLAPOTÁBAN. A TÖLTÉS IDEJE PEDIG CSUPÁN NÉHÁNY PERCET VESZ MAJD IGÉNYBE, HOGYHA NAGYTELJESÍTMÉNYŰ (A TÖLTŐ PONTOS TELJESÍTMÉNYE NEM KERÜL MEGNEVEZÉSRE) TÖLTŐRE CSATLAKOZTATJÁK AZ AUTÓT. A SIMA 220 VOLTOS TÖLTÉS IDEJE IS CSUPÁN 3 ÓRA LESZ AZ ÍGÉRETEK SZERINT.

Ezek az adatok elsőre egyébként a földtől elrugaszkodottnak tűnhetnek, főleg, ha figyelembe vesszük azt is, hogy a MIA alapverziója 13 ezer euró lesz állami támogatások nélkül. Utóbbiakat figyelembe véve ez az összeg (az adott ország támogatáspolitikájától függően) 7-8 ezer euró között alakulhat. Ez az Európában ma kapható elektromos autók között kifejezetten versenyképes ár lenne, igaz, ezért egy korlátozott hatótávolságú, leginkább városi, agglomerációs közlekedésre alkalmas elektromos autót ígér a vállalat. A Fox Automotive tervei között szerepel ugyanakkor további két változat piaci bevezetése: a családi MIA L és a vállalkozásoknak szánt MIA U. A vllalat weboldalán az összes modell előrednelhető már. 

Fontos azonban megjegyezni, hogy a Fox Automotive tájékoztatása szerint az akkumulátoraikat attól a LION Smarttól szerzik majd be, amely számos vezető autógyártóval együttműködik ezen a területen. Egyik legnagyobb médiaviszhangot keltő projektjük egyébként az volt, amikor egy BMW i3-as modellt ruháztak fel egy 100 kWh-s akkumulátorral, amely állításuk szerint 700 kilométeres hatótávolságot biztosított az autónak. 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.