Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Így készítse fel a szolárpaneleket a fagyokra

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.09.26. 15:03

Sokan azért haboznak napelemeket felszerelni a lakásukhoz, mert félnek, hogy a hosszú, hideg téli hónapokon csak veszítenek vele. Pedig a szolárpaneleket az alábbi tippekkel egyszerűen fel lehet készíteni a télre.

Képek forrása: Pixabay

Állíttassa be a megfelelő szöget!

Lehet, hogy a téli nap nem olyan erős, mint a nyári, viszont még így is képes energiát adni. Csak a megfelelő szögbe kell állítani a napelemeket hozzá, mivel a napsugarak dőlési szöge is változik, ahogy telnek a hónapok. Kérdezze meg a szolgáltatót, amelytől a napelemet vásárolta, hogy van-e lehetősége állítani rajtuk úgy, hogy télen is maximális hatékonysággal gyűjtse be a napsugarakat.

Spóroljon az energiával!

Lehet, hogy a napelemek nem termelnek annyi áramot télen, mint amennyit nyáron, de ha odafigyel arra, hogy kevesebb energiát használjon a lakásban, a különbözet elenyésző lehet. Elég olyan apróságokra gondolni, hogy mindig kapcsolja le a villanyt, ha nem használja, vagy húzza ki azokat az elektromos eszközöket, amikre éppen nincs szüksége.

Figyeljen oda az akkumulátorra!

A nagyon hideg kifejezetten rosszat tesz az akkumulátornak, de nagyjából mínusz húsz fokig nincs nagy baj, ha rendszeresen ellenőrzi az állapotukat. Mindig figyelje, hogy mennyire hűl le az eszköz, és egyébként nyáron ugyanúgy nézni kell a melegedést is.

Tartsa az akkumulátorokat beltéren!

Az a legjobb, ha nem a hidegben tárolja őket, hanem elzártan, de ha mégis a levegőn maradnak, figyeljen a megfelelő szigetelésre! Az extrém hideg és az extrém meleg is hátrányosan hat a hatékonyságra és az élettartamra. A savas ólomakkumulátorokat például 100 százalékos kapacitással, leválasztva kell hosszú távon tárolni, a lítium-ion akkumulátorokat pedig 40 százalékos kapacitással egy hűvös, jól szigetelt helyen.

Tartsa karban az akkumulátort!

Mindegy, hogy a típust elméletileg karban kell-e tartani, vagy sem, mindegyik akkumulátornak jó, ha időnként lecsekkolja a feszültséget, a csatlakozásokat, kitisztítja az akkumulátor terminálokat, és leellenőrzi, hogy megfelelő mennyiségű desztillált víz van-e hozzá. Magukat a szolár paneleket is érdemes néha nagyon óvatosan letisztítani.

Vásároljon akkumulátorfigyelő rendszert!

Sokkal nyugodtabban alszik majd, ha installál a szolárpanelek mellé egy akkumulátorfigyelő rendszert is, ami jelez, ha az akkumulátorok túltöltöttek, túlhevültek, vagy egyéb probléma van velük. A hideg jócskán csökkentheti a kapacitást, ezt is le lehet ellenőrizni egy ilyen rendszeren.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.