Vállalatok

Új kutatófúrásba fogott a Mol az Északi-tengeren

NRGreport | 2019.09.27. 08:12

Próbafúrásokba fogott a Mol Norge, a norvég leányvállalatnak 44 napja van arra, hogy olajat találjon. Az elemzők eltérően ítélik meg az olajtársaság kilátásait, az Erste az aktuális árfolyam alatti célárat jelölt meg a Mol-papírokra.

Újabb kutatófúrásba kezdett szerdán az Északi-tengeren a Mol csoport norvég érdekeltsége, a Mol Norge – írta az Energy Northern portál. A PL820-as licenc alatt futó, 125 méteres mélységben kezdődő kutatófúrásban a Mol Norge operátori szerepet lát el.

A helyszín az Északi-tenger középső részén, Haugesund település körzetében van, a kutatási projekt várhatóan 44 napig tart.

A mobil fúróberendezéseket az Odfjell Drilling szállítja, a társaság ötvennapos időtartamra szerződött a Mollal, derül ki a norvég társaság közzétételéből. A felek közti szerződés becsült értéke 9 millió dollár.

A térségben az első, Mol által irányított tengeri kútfúrás tavaly fejeződött be a 860-as licencen, de az a kút száraznak bizonyult. A most megkezdett projekt mellett a Mandal High-on zajlanak fúrások a magyar olajtársaság irányításával, a Mol Norge pedig két további kutatásban is részt vesz, amelyben az Aker BP a vezető. A Mol Norge kutatási stratégiája három kiemelt területre fókuszál a térségben, a teljes portfólió tizenhat licencből áll.

Fotó: AFP

A kutatófúrás költséges eljárás, Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője a Világgazdaságnak elmondta, hogy

egy-egy próbafúrás 10-20 millió dolláros terhet is jelenthet.

A szakértő szerint egyelőre nem várható különösebb hatása annak, hogy az olajvállalat egy új engedély birtokába jutott, hiszen a próbafúrásoknak csak kis része hoz később érdemi eredményt.

Új olaj- és gázipariszektor-elemzésében az Erste szerdán frissítette a Mol célárát: ebben a korábbi 3720 forintos árfolyam-várakozást jelentősen mérsékelve már csupán 2900 forintos részvényárfolyamot jelez előre. A friss ajánlás csökkentés az eddigi felhalmozás helyett. Az elemzés szerint a vállalat a látványos eredményeket hozó év után ezúttal kisebb árbevételre számíthat. Mint írják: az INA-val kapcsolatos ügyek továbbra sem rendeződtek, ahogy a rijekai befektetéseknél sincs fejlemény.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.