Fenntarthatóság

Változtatni kell az energiafelhasználáson

NRGreport | 2019.09.27. 09:43

A klímaváltozás elleni harcban a lakosság részvételére is szükség van. Számos civil szervezet hangoztatja, hogy a hétköznapi szokások változtatásával is jelentősen csökkenthető a légkörbe jutó szén-dioxid összmennyisége. Ehhez az egyik első lépés az energiafelhasználás hatékonyságának javítása. Az Energiaklub elnöke erre mondott példákat.

– A legfontosabb és leggyorsabb, és amit először kell tenni minden energiapolitikai kérdésben, az az energiahatékonyság. Tehát csökkentenünk kell az energiaigényt, és után a maradék energiaigényt azt sokkal nagyobb részben kell megújuló alapon elszállítani az emberekhez. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy szigetelni kell a házakat, át kell alakítani a fűtési rendszert, ki kell cserélni ablakokat, hiszen ma Magyarországon az épületek használják fel az energia 40 százalékát – mondta Ámon Ada, az Energiaklub elnöke.

A magyarországi Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Tervben is kiemelt szerepet kap az energiafogyasztás csökkentése, a hatékonyság növelése, amihez az atomenergia kapacitásának hosszú távú fenntartását jelölik meg lehetséges forrásként. A nukleáris iparról kedden Budapesten bemutatott jelentés szerint azonban az atomenergia idejétmúlt. Ugyan földrajzi és gazdaságpolitikai okokból egyes országokban kézenfekvő megoldást jelent a fosszilis energiahordozók csökkentéséhez, de hosszú távon a megújuló források, mint a nap és szélenergia olcsóbb alternatíva.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.