NRGreport
Menü

Ezekkel a tippekkel csökkentse otthonában az élelmiszerhulladékot

Rezsi | NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019-10-01 15:02

Nemcsak a műanyag- és légszennyezésről, de az élelmiszerpazarlásról is egyre többet hallani mostanság, mivel komoly globális problémává nőtte ki magát. Személyi szinten is lehet ellene tenni azonban: az alábbi tippek segítségével ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy kevesebb élelmiszerhulladékot termeljen.

Az LG Magyarország felméréséből kiderül, hogy egy átlagos magyar évente 33 kilogramm élelmiszert dob ki csak azért, mert az megromlott, vagy csak mert feleslegesen vásárolta meg. Ha pazarlást sikerülne kiküszöbölni, egy négytagú család évente akár 50 ezer forintot is megspórolhatna. A FAO adatai szerint a világ tehetős országaiban évente keletkező élelmiszerhulladék mennyisége (222 millió tonna) nem sokkal marad el Afrika szubszaharai térségének teljes éves élelmiszertermelésétől (230 millió tonna).

Képek forrása: Pixabay

De nemcsak anyagi érdekek fűznek minket ahhoz, hogy csökkentsük a kidobott élelmiszer mennyiségét: a környezetnek sem éppen hasznos, ha újabb és újabb mezőgazdasági területeket kell létrehozni azért, hogy a feleslegessé váló keresletet ki lehessen elégíteni. Az élelmiszerhulladékkal nem feltétlenül az a baj, hogy a kommunális hulladékhoz ad hozzá, hanem az, hogy teljesen feleslegesen növeli meg a keresletet, és ezzel hozzájárul ahhoz, hogy a kifejezetten környezetszennyező mezőgazdaság még több teret nyerjen.

Csak annyit vegyen, amennyit tényleg felhasznál!

Lehet, hogy egyszerűbb hetente, kéthetente nagyobb adag élelmiszert megvenni, de ha azt veszi észre, hogy rendszeresen nem használja fel őket, vagy idő előtt megromlanak, elrohadnak, inkább járjon kétszer annyit boltba, vagy okosan tervezze meg, mit és hogyan szeretne elfogyasztani.

Figyeljen a tárolásra!

A fent említett LG Magyarország felmérés konklúziója is az volt, hogy a legtöbb élelmiszerhulladék itthon a nem megfelelő tárolás miatt keletkezik, ezzel ugyanis hamarabb tönkremennek az áruk, mint kellene. Tartsuk be az ajánlott tárolási módszert és a hőfokot is, hogy ne vásároljunk feleslegesen olyat, amit aztán úgysem fogyasztunk el.

Ne legyen válogatós!

Attól, hogy egy zöldség vagy gyümölcs csúnya, még lehet nagyon finom – ne csak azt egye vagy vegye meg, ami tökéletesen néz ki. A csúnyácska darabok általában sokkal egészségesebbek is, mert nem a küllemre termesztik őket. Arra is figyeljen, hogy a zöldségek és gyümölcsök minden ehető részét fogyassza el, mert ha az epernek például a felét levágja, ahelyett, hogy csak a zöldjét távolítaná el róla, már hozzájárul az élelmiszerhulladék felhalmozódásához.

Használja a maradékokat is!

Figyeljen arra, hogy ne dobjon ki mindent, ha megmarad – nézzen utána, mire használhatja fel őket újra, a zöldségekből, maradék húsokból például tökéletes levest lehet csinálni. Szinte minden maradékba lehet új életet lehelni, csak tudni kell, hogy használja őket.

NRGreport, Nagy Nikoletta