Rezsi

Így állítsa be a hűtőszekrényét a leghatékonyabbra

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.10.02. 13:41

Az egyik leggyorsabb és legkönnyebb módja a rezsi és az energiafelhasználás csökkentésének a hűtőszekrény és a fagyasztó megfelelő szabályozása. Rengeteget spórolhat azzal, ha nem hűti túl a háztartási berendezést, akár az elektromos áram használatának negyedét is adhatja ez a baki. Az alábbi tippekkel biztos lehet benne, hogy a legjobban használja ki a hűtőszekrényét.

Képek forrása: Pixabay

Ellenőrizze a kondenzátor tekercseket!

Mindegy, hogy mivel próbálkozik a hűtő hatékonyságának növelése érdekében, egészen addig kidobott pénz és idő lesz, amíg a kondenzátor tekercsek nincsenek karban tartva. Ha ezeken ugyanis sok a kosz és az egyéb lerakódás, nagyon könnyen lehet, hogy a hűtőszekrény sokkal többet és keményebben dolgozik, mint ahogy kellene neki, hiszen nehezebb lehűtenie magát a szekrényt. Ez legyen minden esetben az első lépés: tisztítsa meg a tekercseket, vagy hívjon hozzá szakembert! Csak ezután érdemes a hőmérsékleten állítgatni.

Vegyen digitális termométert!

A hűtőben használható változatokat már bárhol megkaphatja, a mélyhűtőshöz viszont szakboltot kell keresni, de megéri, hiszen rövid idő alatt is spórolhat már vele. Behelyezés után csukott hűtőajtó mellett várjon húsz percet, és ellenőrizze le a hőfokot – ennyi idő alatt a hőmérő már képes rendesen regisztrálni, hogy milyen a hőmérséklet odabenn, és nem fogja befolyásolni a kintről beáramló hő. A hűtő ideális hőmérséklete 2-4 Celsius-fok között van, a mélyhűtőé pedig mínusz 15 Celsius-fok környékén, ha a termométer ennyit mutat, akkor önnek már nincs semmi dolga a hűtőjével, az megfelelően működik.

Állítsa át a hőfokot!

Bár a legtöbb hűtőnek nincsen olyan hőfokszabályzója, amin pontosan be lehetne állítani a hőmérsékletet, azért a kapcsolón lévő számokkal lehet trükközni. Próbálja meg az ideális értékhez legközelebbire ügyeskedni a hőmérsékletet. Ugyanúgy várjon csukott ajtóval nagyjából tíz percet, hogy a termométer le tudja olvasni helyesen a benti értékeket. Egészen addig próbálkozzon, amíg végül a műszeren az ideális számokhoz közeliek jelennek meg.

Rendszeresen ellenőrizze a hőmérsékletet!

Nem kell minden nap figyelgetni, de 3-4 havonta mind a termométert, mind a hőfokot csekkolja le. A villanyszámla akár negyede is múlhat azon, hogy nagyjából tíz fokkal ugrik vagy csökken a hőmérséklet a szerkezetben, és a benne lévő élelmiszereknek sem mindegy, hogy az előre megszabott hőmérsékleten tartja-e őket.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.