Trading

2021-től akár a szerbiai importból is ellátható lehet Magyarország teljes gázigénye

NRGreport | 2019.10.03. 07:39

2021-től akár az egész Magyarországi gázfogyasztás ellátható lenne Szerbia irányából. A kapacitásaukcióra hamarosan sor kerülhet. Az ukrán-orosz tranzitszerződés körüli bizonytalanság okán csurig vannak a hazai gáztárolók.

Történelmi jelentőségű helyzet állt elő Magyarország energiaellátásában, soha nem volt még olyan, hogy Magyarország összes gáztárolója tele legyen. Most itt tartunk, 6,3 milliárd köbméternyi gáz betározása történt meg – mondta a miniszter, miután megbeszélést folytatott Jelena Burmisztrovával, a Gazprom vezérigazgató-helyettesével, aki az exportot is felügyeli a vállalatnál.

Soha ilyen biztos és soha ilyen biztonságos nem volt Magyarország gázellátása. Ráadásul most az MVM és a magyar állam pénzt is tud ezzel keresni, mivel a Gazprom 950 millió köbméternyi gázt tárol Magyarországon a további déli és nyugati irányú szállításokhoz – tette hozzá Szijjártó Péter.    

"Megállapodás született arról, hogy meg tudjuk kezdeni az érdemi tárgyalásokat a 2020-2021-es gázellátásról is. Ma már abban a helyzetben vagyunk, hogy körülbelül másfél évre tudunk tervezni" – hangoztatta Szijjártó Péter.

A miniszter elmondta, hogy a bolgár hatóságok aláírták azt a kivitelezési engedélyt, amelynek révén megvalósulhat az orosz gáz Magyarországra szállítása Bulgárián és Szerbián keresztül. "Amennyiben a bolgároktól a következő hetekben megkapjuk a gázminőségre vonatkozó garanciát, akkor október 31-én kiírjuk azt a kapacitáslekötési eljárást, amely a szerb-magyar határátmenetre fog vonatkozni 2021-től. Ez éves szinten 10 milliárd köbméter gáz beszállítását teszi majd lehetővé Szerbia irányából Magyarország felé" – tette hozzá.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.