Vállalatok

Erőművet nem, csak szelet vett magának a Google

NRGreport | 2019.10.03. 13:47

Összesen 175 MW tengeri szélerőműves kapacitást vett tartós bérletbe a Google – nagyrészt az észak-európai adatközpontjai energiaellátásának biztosítására. A General Electric is örül.

GE Renewable Energy bejelentette, hogy a Google-lel nagyvállalati energiavásárlási megállapodást (PPA) kötöttek. Ennek értelmében a svédországi Björkvattnet közelében épülő szélfarm termelési kapacitásának nagy részét az infomratikai óriás leköti, és innen (is) vásárol magának villamos energiát a régióban működő adatközpontjai számára.

"A fenntarthatóság a Google számára az első napoktól az egyik legfontosabb érték volt, és ennek egyik fontos tétele a tiszta energia iránti elkötelezettségünk" – mondta Neha Palmer, a Google operatív igazgatója. Justine Ryan, a GE megújuló energiás cégének fejlesztési igazgatója pedig azt emelte ki, hogy ők gazdasági modellként is mérföldkőnek szánják ezt a projektet, mert az azt bizonyítja, hogy mit lehet elérni a technológia csomagolása és a szakértelem beruházása érdekében az integrált finanszírozási megoldásokkal.

A GE szeptember elején adta hírül, hogy 33 darab, egyenként 5,3 MW teljesítményű, ún. Cypress turbináját telepíti a Stockholmtól mintegy 470 km-re északra található Björkvattnet parti szélerőműparkhoz. A magántőkebefektetők által épülő erőmű a tervek szerint 2020 végére készen áll majd a kereskedelmi üzemre is.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.