Fenntarthatóság

6 tipp, hogyan spóroljon a közlekedéséből adódó károsanyag-kibocsátáson

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.10.07. 10:49

Autóval közlekedni kétségkívül sokkal kényelmesebb és gyorsabb, mint tömegközlekedni, pedig ha szeretnénk megóvni a bolygónkat és az emberi nemet az egyre elkerülhetetlenebbnek tűnő pusztulástól, előbb-utóbb meg kellene reformálnunk a közlekedésünket. Amíg a kocsik nem igazán környezetbarát módon működnek, érdemes átszokni a tömegközlekedésre – nekünk 10 okunk is van arra, hogy miért tegye.

Ne repüljön annyit!

1000 kilométer alatti útra az esetek nagy többségében teljesen felesleges, és nagyon környezetszennyező repülőgéppel járni. A vonat vagy a busz sokkal bölcsebb megoldás, és általában költséghatékonyabb is – ha mégis repülnie kell, próbálja meg kiváltani az így a levegőbe kerülő káros anyagokat az erre létrehozott honlapok egyikén, ültessen például egy fát, vagy támogasson környezetvédő egyesületeket.

Buszozzon!

Egy átlagos, dízellel működő busznak 3-8 embert kell minimum vinnie ahhoz, hogy már megérje elindítani, és menni vele a városban. A környezettudatosabb buszoknál ez a szám még alacsonyabb. Persze a busz is bocsát ki káros anyagokat, de egy emberre lebontva sokkal kevesebbet, mint az autó, főleg, ha egyedül szokott benne utazni.

Vonatozzon, vagy ossza meg az autóját a hosszabb utakra!

Egy olyan autóban, ami majdnem teljes kapacitáson működik, vagyis négy embert szállít, összesen 104 kilogramm szén-dioxid termelődik, míg egy repülőgép ugyanakkora úton 736 kilogrammot enged ki a légkörbe. Ezért fontos, hogy kevesebbet repüljön, viszont többet utazzon egy teljesen megtelt kocsiban, vagy felüljön egy vonatra.

 Sétáljon a gyerek az iskolába!

Egy rövid út is rengeteg felesleges szén-dioxid-kibocsátással jár, ráadásul az ilyenek mérséklésével lehet igazán környezettudatosnak lenni. Ha a gyerek sétatávra lakik az iskolától, ne furikázza – szervezze inkább le, hogy többen menjenek a környékről egyszerre. Ez a gyerekeknek is egészségesebb, hiszen testmozgás, és a környezetnek is jót tesz.

Használja ki az online világot!

Ma már minden meetinget meg lehet tartani Skype-on keresztül is, és néha elég egy telefonhívás, nem kell személyes találkozóval bajlódni. Amit lehet, oldjon meg messziről, hogy ne kelljen közlekednie, autóznia, repülnie.

Tervezze meg az utazását!

Ha pontosan megtervezi, hova kell mennie, és hogy ér oda, kevesebb az esélye, hogy taxit kell hívnia, vagy megcsúszik, és autóba kell ülnie. Használja ki az okostelefon adta lehetőségeket, és tervezzen jó előre, B és C tervvel is készülve, így biztosan mindenhova odaér tömegközlekedést használva is.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.