Rezsi

Alakítsa környezettudatosabbá a mosogatást!

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.10.08. 15:16

A mosogatás talán az egyik leginkább környezetszennyező házimunka a mosás és a szárítógép használata mellett: legtöbben naponta többször is műveljük, és rengeteg vizet pazarolunk közben úgy, hogy a bolygó ivóvízkészlete így is vészesen fogyatkozik. Éppen ezért fontos, hogy tudja: hogyan lehet környezetbarát módon elvégezni ezt a házimunkát is anélkül, hogy vagyonokat kellene költenie, vagy teljesen megváltoztatnia a napi rutinját.

Egyre többen használnak ma már mosogatógépeket, ami a környezet szempontjából általában egy bölcs döntés: a modern változatok már környezettudatosabban működnek, mint a régiek, spórolnak a vízzel, vagy legalább is van rajtuk olyan funkció, amivel ezt bekapcsolhatjuk. Ha viszont még mindig kézzel mosogat, és nem is tervezi, hogy áttér a gépes megoldásra, fogadja meg az alábbi tippeket.

1. A nagyon koszos edényeket törölje le!

Nem csak a gépi mosogatásnál érdemes előtörlést alkalmazni: az elhasznált szalvétákkal nyugodtan törölgesse le az ételmaradékot, a zsírt és a szószokat a tányérokról, mielőtt elmossa őket! Ez abban is segít, hogy a lefolyó ne legyen tele ételmaradékokkal, meg abban is, hogy minél előbb végezzen a mosogatással, és kevesebb vizet használjon hozzá.

2. Áztassa be a koszos edényeket!

Ha a maradékok rászáradnak az edényre, nagyon nehéz őket levakarni, és általában sokkal több vizet is kell hozzá használni, mint amennyit egyébként érdemes volna. Áztassa be a makacsabb koszos edényeket, így ha mosogat, csak végig kell őket törölnie, és már tiszták is lesznek.

3. Ne mosson el mindent teljesen!

Ha szendvicset eszik egy tányéron, bőven elég, ha elöblíti azt, persze csak akkor, ha nem lett nagyon koszos, csupán egy kicsit morzsás. Ha egy almát vág a vágódeszkán, azt sem kell rendesen elmosni, elég elöblíteni. Döntse el, hogy koszos-e annyira az az edény, hogy érdemes legyen rá vegyszert nyomni, és hosszabb ideig mosogatni.

4. Az örök dilemma: mosogasson állóvízben!

A legpazarlóbb szokás az, amikor valaki folyó vízben mosogat, ez pontosan olyan dilemma, mint az, hogy a zuhanyzás vagy a fürdés tesz jobbat a környezetnek. A mosogatás esetében egyértelműen az állóvíz győz: engedje fel a mosogatót langyos vízzel, és a legtisztábbtól kezdve mosogassa át az edényeket a legkoszosabbakig. Utána leöblíteni már jóval kevesebb vízzel kell majd, mintha magát a mosogatást is folyóvíznél végezné el. Fontos az, hogy ilyenkor a nagyon makacs szennyeződéseket, a zsírt és hasonlókat előre törölje le az edényekről és tányérokról, különben csak a saját koszukban fürdeti meg majd őket.

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.