Fenntarthatóság

Ezt olvassa el, mielőtt lebomló szívószálat használ

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.10.09. 15:07

Lehet, hogy elméletben jól hangzik a lebomló szívószál koncepciója, de a valóság az, hogy ezek az eszközök ugyanúgy a kommunális hulladékban végzik, mint a hagyományos változatok, és gyakran nem is bomlanak le gyorsabban, mint a műanyagból készült szívószálak. A vállalatok nagyon jól hasznosíthatják marketingfogásként a váltást, de sajnos nem jár ez sem akkora javulással, mint amekkorával kellene.

Rengeteg óriásvállalat reklámozza magát mostanában azzal, hogy lebomló, környezetbarát szívószálat vezet be azokon a helyeken, ahol egyébként szívószálra szükség lenne. Legutóbb a McDonald's megoldása váltott ki nagy médiavisszhangot, többek között azért, mert a látogatók panaszkodtak, hogy nem tudják rendesen használni őket, szottyadtak lesznek a kólában, és ezért nem elég kényelmes számukra a használatuk. Hiába indult petíció a régi szívószálak visszavezetéséért, a McDonald's csak nem engedett – annak ellenére, hogy valójában túl sok hasznuk az ilyen lebomló szívószálaknak a gyakorlatban nincsen.

A lebomló, komposztálható, vagy biológiailag lebontható szívószálak (ki hogy hívja őket, ugye) csak egyetlen fél lépés a helyes út felé – írja a Huffington Post. Hogy miért? Azért, mert a kommunális hulladékban ezek a szívószálak egyáltalán nem bomlanak le gyorsabban, mint a műanyag változatok, kell hozzájuk speciális komposztáló megoldás, ami viszont elég korlátozottan áll rendelkezésre. Így egészen addig, amíg nincs több komposztáló kuka, vagy a McDonald's esetleg nem oldja meg, hogy saját maga komposztálja és bomlassza le ezeket a szívószálakat, addig mind üres ígéret, és semmit nem ér környezetvédelmi szempontból.

A problémát csak tetőzi, hogy a hagyományos, otthoni komposztálók sem jók a feladatra, mivel nem érik el azt a hőfokot és nedvességet, ami az anyagok lebontásához szükséges lenne.

Ugyanez a probléma jelentkezett nem is olyan régen a lebomló zacskók esetében is – kiderült, hogy az utcán, a szemetesben, vagy bármilyen ehhez hasonló helyen ezek a zacskók sem bomlanak le, és ezekhez is ipari eszközök kellenek, ha azt akarjuk, hogy érvényesüljön a zöld mivoltuk.

Az egyetlen megoldás az, ha növeljük a komposztáló kapacitásunkat, és a lebomlóként reklámozott műanyagokat mind külön gyűjtjük, hiszen enélkül csak egy jól hangzó marketingfogás bármelyik cég részéről a lebomló szívószál használata. Arról azért érdemes volna megkérdezni a vállalatokat, hogy ők is tudnak-e erről a problémáról, vagy jóhiszeműen ültek fel a trendekre – az eredmény így is, úgy is ugyanaz: változásra van szükség.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.