Rezsi

320 százalékkal emelték az áram árát Zimbabwében

NRGreport | 2019.10.10. 11:17

Átszámítva körülbelül 32 forint lesz.

Több mint négyszeresére, 320 százalékkal felemelte az elektromos áram árát a zimbabwei energiahivatal, hogy az állami áramszolgáltató (ZERA) képes legyen növelni a termelést és az ellátást. Abban bíznak, hogy így megszűnhetnek a rendszeres áramkimaradások.

A dél-afrikai ország gazdasága idén várhatóan 6 százalékkal fog zsugorodni, amiben jelentős szerepet játszik az, hogy időnként napi 18 órán át nincs áram. Ez hátrányosan érinti az ipari termelést, a bányákat és a háztartásokat egyaránt. A ZERA annak jóváhagyását jelentette be, hogy az elektromos áram árát a szolgáltató 36,61 centről 162,16 centre emelje.

"Ez átszámítva körülbelül 32 forintnak felel meg, és már a második emelés az elmúlt 3 hónapban."

A ZERA szerint az áremelést az infláció is indokolja, miután a Nemzetközi Valutaalap (IMF) augusztusban 300 százalékosra becsülte a pénzromlást az országban.

Az áremelés ugyanakkor várhatóan további társadalmi feszültségeket szít majd, miután a lakosság nagy része abban reménykedett, hogy az előző elnököt, Robert Mugabét 2017-ben puccsal eltávolító Emmerson Mnangagwa gyorsan talpra állítja majd az ország gazdaságát. Zimbabwéban a nyáron vezettek be ismét saját nemzeti fizetőeszközt, a zimbabwei dollárt, miután az országnak éveken át nem volt saját fizetőeszköze, mert az előző zimbabwei dollár gyakorlatilag teljesen elértéktelenedett.

  NRGreport
Címkék
#áram   #áramszolgáltató   #áremelés   #Zimbabwe  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.