Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Így pazaroljon kevesebb vizet a mindennapokban

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.10.11. 13:43

A Föld édesvíz-készlete vészesen fogy, és ezért részben mi is felelünk: bár a mezőgazdaság és az ipari termelés lényegesen többet használ el ebből az éltető folyadékból, a háztartásokban is borzasztó a pazarlás. Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy csökkentse a vízfogyasztását anélkül, hogy úgy érezné, nagy változásokat kell eszközölnie a mindennapjaiban.

Érdemes tudni, hogy a Föld vízkészletének mindössze 3 százaléka édesvíz – ez nagyon kevés. Jelenleg 7,5 milliárd lakosból 2,3 milliárd már ma sem jut elegendő vízhez, ötven év múlva ez a mennyiség növekedhet, és a teljes lakosság 40 százalékát érintheti.

Az édesvízkészlet kétharmada jégben, hóban van, így a Föld vizének gyakorlatilag csupán 1 százaléka a közvetlenül felhasználható. Ennek nagy részét mezőgazdasági és ipari célokra fordítják.

Persze alapvetően nem a háztartási használat, hanem az utóbbi két iparág az, ami felelős a vízkészlet csökkenéséért, de azért bárki tehet otthon annak érdekében, hogy minél több édesvíz maradjon a jövő generációi számára is.

Figyeljen a csöpögő csapokra!

Lehet, hogy nem tűnik soknak az a pár csepp, de hosszú távon összeadódik, és komoly vízszivárgást hoz össze, ami már a vízszámlánkon is meglátszik. Ha észreveszi, hogy csöpög valamelyik csap, vagy folyik a vécé, azonnal keressen fel szakembert, hogy minél előbb elháríthassák a problémát.

Használja ki a technológiát!

Ma már annyi lehetőség áll ön előtt, ha szeretne vízfogyasztást csökkentő eszközöket vásárolni: a vécétartálytól kezdve a zuhanyfejig egy kis beruházással hosszú távon nyerhet is a környezettudatossággal, arról nem is beszélve, hogy a bolygó milyen jól jár vele. Ha megengedheti magának, újítsa fel ilyen téren a fürdőjét és a konyháját!

A legegyszerűbb: zárja el

Ha nem használja éppen a vizet, ne folyassa – ez egy rossz szokás, ami sokunkba belenevelődött, pedig nagyon egyszerű hozzászokni az ellenkezőjéhez. A fogmosásnál vagy a mosogatásnál játszi könnyedséggel lehet spórolni az elhasznált vízmennyiségen ezzel a módszerrel.

Ne vegyen palackozott vizet!

A legtöbb esetben a palackozott ásványvíz igazi átverés: nem mást árulnak benne, mint – általában – tisztított csapvizet, ezt több kutatás is kimutatta már. Mindegy azonban, hogy mennyire biztos a kedvenc ásványvize megbízhatóságában, akkor is felesleges vásárolnia, hiszen műanyaghulladékot generál vele.

Tervezze meg okosan a kertjét!

A locsolással is rengeteg vizet pazarlunk el, ezért ha kertet tervez, és azon gondolkodik, hogy milyen növényekre lesz szüksége bele, válasszon olyanokat, amelyeknek nem nagy a vízigényük. Ezzel elkerülheti, hogy túl sokat kelljen őket feleslegesen öntözni.

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.