Vállalatok

Kétszámjegyű növekedést mutatott a Pannergy hőértékesítése

NRGreport | 2019.10.17. 10:19

A Pannergy tegnap piac zárás után publikálta a harmadik negyedéves termelési jelentését. Az értékesített hőmennyiség 12 százalékkal magasabb volt a bázisidőszakhoz képest, mely elsősorban a győri rendszernek volt köszönhető.

A PannErgy Nyrt. zöld energia termelését és hasznosítását bemutatva negyedévenként termelési jelentést publikál. A Társaság jelentésében beszámol a geotermikus energia termelő rendszereinek állapotáról, működési és üzemeltetési tapasztalatairól, illetve a tárgyidőszakban elért zöldhőértékesítési adatairól.

A 2019. harmadik negyedéves hőértékesítési adatokat összehasonlítva a 2018. év azonosidőszaki adataival elmondható, hogy a Győri Geotermikus Projekt és a Miskolci Geotermikus Projekt kapacitásainak kihasználtsága kedvezőbben alakult.

A fűtési időszakban 2 – 8 °C fok külső hőmérséklet tartományban ideális a napi geotermikus hőértékesítés, azon belül is akkor, ha a napi minimum és maximum hőmérséklet között minél kisebb az eltérés. A napi átlaghőmérsékletek a tárgyalt időszakban a 2018-as hasonló időszakhoz viszonyítva lényegében megegyeztek, így a 2019/20-as távfűtési időszak idén sem kezdődött el szeptember hónapban. Az értékesített hőmennyiség 2019. harmadik negyedévében 12 százalékkal magasabb volt a bázisidőszakhoz képest.

Forrás: Pannergy

A két legnagyobb rendszerről érdemes külön beszámolni, a miskolci és a győri projektről. A Miskolci Geotermikus Rendszer 2019. év harmadik negyedévében összesen 72 958 GJ hőenergiát értékesített, hasonlóan a 2018. év hasonló időszakában elért értékhez képest. Azonban a Győri Geotermikus Rendszer 2019. harmadik negyedévében összesen 84 277 GJ hőenergiát értékesített, ami 24 százalékkal magasabb a 2018. harmadik negyedévéhez képest. Az időszakon belüli hőértékesítésről elmondható, hogy szeptember hónapban magasabb volt, mint az előző év hasonló időszakában, köszönhetően a hőátvevő partnerekkel folytatott bővülő együttműködésnek.

A PannErgy célja a jelenleg kihasznált feletti jelentős szabad hőkapacitásainak hasznosítása. A szabad hőkapacitások kihasználásának főbb lehetséges területei:

→ Meglévő ügyfelekkel energiahatékonysági és optimalizációs projektek elvégzése

→ Hidegenergia projektek – az úgynevezett „nyári” hő hasznosítására

→ Új ügyfelek távhőrendszeren keresztüli közvetett, vagy a geotermikus rendszerekhez közvetlen csatlakoztatása mind primer, avagy szekunder (visszatérő) ágon.

Címlapkép: MTI

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.