NRGreport
Menü

A kertészkedés több, mint egy hobbi – így kezdjen neki saját zöldségek nevelésének!

Fenntarthatóság | NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019-10-18 12:32

Ma már nagyon kevesen kertészkednek azért, hogy a háztartásnak meglegyen a napi betevő, inkább hobbitevékenység lett, amit az emberek szabadidejükben végeznek. Pedig egy veteményeskert nagyon sokat tud javítani az ember életminőségén úgy, hogy közben a környezetnek is jót tesz, és még spórolunk is vele.

Azzal, hogy saját zöldségeket és gyümölcsöket nevelünk, biztosítjuk, hogy mindig elérhető számunkra a friss, egészséges, vitamindús, ráadásul vegyszermentes élelmiszer – mindezt a boltban vásárolt termékekről gyakran nem lehet elmondani, hiszen a nem bio zöldségeket és gyümölcsöket olyan kemikáliákkal is kezelhetik, amelyek ártalmasak lehetnek az egészségre. Arról nem is beszélve, hogy a kertészkedés hagyományosan pénztárcakímélő tevékenység, sokkal olcsóbb otthon növeszteni az alapanyagokat, mint a boltban megvásárolni őket. A környezetnek is jót tesz, ha saját magunkra termesztünk, és nem támogatjuk a környezetszennyező mezőgazdaságot – a vízhasználat, a talaj kiszipolyozása és az élelmiszerek szállítása ugyanis nagyon megviseli a bolygó egészségét.

Képek forrása: Pixabay

Környezettudatos kertet nem nehéz összehozni, de van néhány tippünk, ami azon túl, hogy zölddé teszi a veteményest, még kifejezetten újrahasznosít és lefaragja a fenntartásával járó rezsit is.

Használjon újra anyagokat!

Nem kell mindent újként venni egy kerthez, vödröket, állványokat, az utat szegélyező cseréplapokat is vehetünk használtan, vagy felhasználhatjuk a saját hulladékunkat a kert dekorálására. A kidobandó műanyagpalackokat is rengeteg mindenre tudjuk újrahasznosítani, pár évtizeddel ezelőtt a falusi kertekben, nagyszülőknél csak ilyenekkel dolgoztak, ahol tudtak.

Spóroljon a vízzel!

A pazarló édesvízhasználat nagy probléma globálisan, éppen ezért nem érdemes a kerti munkákra feleslegesen tiszta vizet használnunk. Gyűjtse össze az esővizet, vagy a vegyszermentes használt vizet, és öntözzön ezzel! Arra is érdemes figyelni, hogy felesleges slaggal öntözni, inkább a növények gyökeréhez juttassa el a vizet, a leveleknek ugyanis nincs rá szükségük.

Mondjon le a vegyszerekről!

Egy kisebb kertben nincs szükség a környezetet károsító vegyszerekre, elég, ha hagyja, hogy a természet elvégezze a dolgát. A kert széleit hagyja meg egy kicsit kuszábbnak, mint a többi részét, hogy a sünök el tudjanak bújni napközben, és használjon etetőket, hogy odavonzza a madarakat – ezzel a károkat okozó rovarok és hernyók jó részét ki is iktatta már.

Használjon helyi zöldségeket és gyümölcsöket!

Szép lehet egy narancsfa a kertben, de sokkal többre megy vele, ha itthon őshonos, könnyen fennmaradó zöldségeket és gyümölcsöket ültet. Ezekkel kevesebb a baj, mint az idegen fajokkal, könnyebb őket életben tartani, és sokkal több termést is hoznak.

NRGreport, Nagy Nikoletta