Vállalatok

A Mol is kiveheti a részét a javuló európai finomítói környezetből

NRGreport | 2019.10.18. 07:14

Az olajtankerekre kivetett amerikai szankciók a szállítási költségek emelkedésén keresztül javítják az európai finomítói marzsokat, a szeptemberi szaúdi dróntámadás pedig a dízel árréseket tartja magasan. Ez mind jó hír a Molnak, mely már a harmadik negyedévben sokkal attraktívabb finomítói eredményről számolhat be az idei első két negyedévhez képest.

Az Egyesült Államok által az olajszállító hajókra kivetett szankciók első ránézésre fura módon, de segítik az európai finomítók profitabilitását. Az egyik legnagyobb tankerhajó flottát működtető kínai Cosco vállalatot szankcionálták az amerikaiak, ugyanis állításuk szerint a szintén szankció alatt levő Iránból szállított kőolajat.

A korlátozás hatására csökkent a kínálat a tanker piacon, aminek következtében nőttek a szállítási költségek, ami miatt viszont egyre kevésbé lett érdemes messzi célpontokra szállítani a nyersolajat, így az északi-tengeri és nyugat-afrikai olaj Ázsia helyett Európába érkezhetett, mely a bővülő kínálatnak köszönhetően lefele nyomta a finomítók beszerzési költségét, tehát emelte a marzsukat.

A megemelkedett szállítási díjak leginkább az atlanti régiót sújtják. Azonban hosszabbtávon kérdéses, hogy a nyersolaj értékesítői, vagy vásárlói fogják viselni a magasabb szállítási költségeket. Várhatóan mindkét fél osztozhat a megemelkedett díjakon, ami viszont ronthatja a finomítói marzsokat. Kivétel az olyan szerencsés finomítók esetében, amelyek direkt csővezetéken kapják a nyersolajat a termelőmezőkről, mint a brit Granemouth létesítmény, mely az Északi-tengerről szerzi be nyersolaj szükségletét.

Az európai dízel árrések az amerikai vezetési szezon végén jellemzően csökkenni szoktak, azonban a szeptemberi szaúdi terrortámadás miatt megemelkedett a közel-keletre irányuló export, mely a normál szezonalitás ellenére a magasban tartotta a marzsokat. A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) 2020 januártól bevezetendő új szabályozása is támasztólag hat a dízel és az alacsony kéntartalmú fűtőolaj árréseire.

Az érem másik oldalán pedig naponta 2 millió hordó magas kéntartalmú fűtőolaj kerül előállításra, mellyel még valamit kellene kezdeni a jövőben. A radikálisan visszaeső keresletet jól mutatja a a termék folyamatosan szakadó árrése.

A Mol is profitálhat a javuló európai finomítói környezetből, sőt már a harmadik negyedévben jóval erősebb finomítói eredményekre számítunk az idei év első félévéhez képest.

Címlapkép forrása: MTI

  NRGreport
Címkék
#fűtőolaj   #gázolaj   #kőolaj   #Mol   #szankicók  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.