Fenntarthatóság

Három saját telepítésű napelemparkkal indul meg a MOL

NRGreport | 2019.10.19. 10:39

Átadták a MOL 6,71 megawattos napelemparkját Százhalombattán, a Dunai Finomító területén, és elkészült a napelempark Tiszaújvárosban és Füzesgyarmaton is. A MOL három naperőművének összteljesítménye 18,4 megawatt, amely kilencezer háztartás villamosenergia-igényét fedezi. A MOL megvásárolt továbbá egy 5 MW-os napelemparkot is Fehérgyarmaton – így ezzel együtt a megtermelt áram már 380 töltőállomás villamosenergia-fogyasztásával egyenértékű.

Százhalombattán a Dunai Finomító területén ma ünnepélyesen átadták a MOL saját beruházásában épült 6,71 megawattos napelemparkját. Az elkészült tiszaújvárosi és a füzesgyarmati beruházással együtt az összesen 37 hektáron megvalósuló három napelempark 18,4 megawatt kapacitással üzemel majd, ami több mint kilencezer háztartás villamosenergia-fogyasztásának felel meg. Emellett a MOL megvásárolt egy 5 MW-os napelemparkot Fehérgyarmaton, tovább bővítve megújuló energiatermelését.

Képek forrása: MOL

A ma ünnepélyesen átadott, a legkorszerűbb technológiai megoldásokat felhasználó százhalombattai napelempark 14,5 hektáron 23562 napelempanel felszerelésével épült meg.

Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója a rendezvényen kiemelte: „A MOL az elektromos áram értékláncának aktív szereplője: kereskedik, gyárt és nagyfogyasztó is. A megújuló energiaelőállítás felé nyitásban a mai napon átadott beruházás rendkívül fontos mérföldkő.” A MOL-csoport 7 terawattnyi ipari áramot fogyaszt a kelet-közép-európai régióban, mellyel az egyik legnagyobb ipari áram fogyasztó is Magyarországon.

A három napelemparknál összesen 64594 darab panel termeli az áramot és ezek összesen 105.000 m2 felületen veszik fel a nap energiáját. A beruházásoknál 26000 m3  földet mozgattak meg, 3650 darab villámvédelmi felfogót telepítettek a szakemberek, több mint 1000 kilométernyi közép- és kisfeszültségű hálózati kábelt, több mint 22 kilométernyi földelő vasat használtak fel.

A megvásárolt napelemparkkal együtt a MOL 4 naperőművében megtermelt megújuló energia mintegy 11500 tonna széndioxid-kibocsátást vált ki évente, ami mintegy 2500 autó szén-dioxid kibocsátásával egyenértékű. Az energiatermelés a MOL Limo flottájával kiszolgált mobilitási igényt 30-szor fedezi.

Az innovatív és alternatív technológiák felhasználása része a MOL 2030 stratégiájának. A napelemparkok barnamezős telepítésével a MOL a ki nem használt ipari területein valósította meg a beruházást.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.