Trading

Az oroszok már az ukrán spájzban vannak

NRGreport | 2019.10.21. 10:37

Ukrajna felújította oroszországi áramimportját, amelyet négy évvel ezelőtt állított le az ukrán-orosz viszony elmérgesedése miatt. Egyelőre nem sok elektromos energia érkezett az orosz forrásból.

Négy év kihagyás után Ukrajna újra importál orosz elektromos energiát, amit egy törvénymódosítás tett lehetővé – vette át az oilpoint.com.ua üzemanyagpiaccal foglalkozó internetes portál hírét a lengyel Rzeczpospolita.

Az Igor Kolomojszkij ukrán oligarchához kötődő United Energy október eleje óta összesen 53 millió kilowattóra áramot vásárolt orosz forrásból, ami – egyelőre – nem jelentős mennyiség. (Kolomojszkijt Volodimir Zelenszkij ukrán államfő támogatójának tartják.) Az ukrán portál egyébként az Ukrenergo állami energiavállalat adataira hivatkozik.

Egyelőre a United Energy az egyetlen ukrán cég, amely felújította az orosz áramimportot. Ezt megelőzően a kijevi parlament megváltoztatta az elektromos energia piacát szabályozó törvényt.

A törvénymódosítást Andrij Gerus, a kormánypárt, a Nép Szolgája vezetőhelyettese terjesztette be. Ez a politikai erő biztosítja Zelenszkij kormányának parlamenti támogatását. Az orosz áramimport 2015-ben állt le, miután a Krím elcsatolása és a délkelet-ukrajnai polgárháborúba való orosz beavatkozás nyomán elmérgesedett a két ország viszonya.

  NRGreport
Címkék
#áram   #elektromos energia   #export   #import   #Ukrajna  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.