Vállalatok

Lehet jobban járna Szaúd-Arábia, ha elengedné az olaj árát

NRGreport | 2019.10.21. 09:17

Amennyiben megfigyeljük az OPEC elmúlt évekbeli termeléscsökkentési erőfeszítéseit, kijelenthetjük, hogy az olaj kínálatának mesterséges korlátozása nem igazán működött. Egy dolgot azonban biztosan elértek vele, a drágább költségszinttel működő amerikai palaolajtermelő vállalkozások is piacképessé tudtak válni. Szaúd-Arábia jelenleg igen nagy árat fizet az olaj árának mesterséges támasztásával, folyamatosan csökkenteni kényszerül kitermelési szintjén. Biztosan ez a legjobb megoldás?

Felmerül a kérdés, hogy Szaúd-Arábiának nem érné-e meg jobban elengedni az olajpiac mesterséges támasztását, és ezáltal növelni termelését? Erre már láthattunk egy rövid kísérletet, még 2014-ben Ali Al-Naimi olajminiszter szolgálata idejében. Lényegében az OPEC a magas olajárakkal az amerikai palaolaj termelőket támogatja, akik könnyen lehet, hogy tisztán piaci körülmények között nem lennének életképesek.

Természetesen, ha Szaúd-Arábia felhagyna olajkínálatának szabályozásával, hatalmasat szakadna a fekete arany világpiaci ára. Ráadásul a Saudi Aramco tőzsdei bevezetése is erősen megsínylené a manővert, kevesebb pénzt kapna az értékesített részesedéséért a királyság, melynek ambiciózus tervei vannak a gazdaság olajfüggőségének radikális csökkentésére.

Szaúd-Arábia, és az OPEC társak szerint működnek az olaj árfolyamának támasztása érdekében hozott termeléscsökkentési intézkedések, azonban a tények makacs dolgok. 3 éve az OPEC+ 6 hónapra tervezte csökkenteni olajtermelését annak érdekében, hogy kiszívja a piacról a felesleges készleteket, és az olajárat stabilan a hordónkénti 60 dollár felett tartsa. Egy ideig működött is a stratégia, a 2017 júniusi 45 dolláros árról 2018 októberére 86 dollárig emelkedett a Brent ára. Azonban hamarosan ismét 50 dollárnál találta magát a nyersolaj ára, és az idén januárban indított újabb termelés visszavágások sem tudták stabilan 60 dollár felett tartani a kőolaj árát.

chart_brent1021

A Nemzetközi Energiaügynökség és az OPEC szerint is a januári termeléscsökkentés ellenére 2020 első félévében jelentős készletállomány épülhet ki a világon, amennyiben a jelenlegi kihozatali szint fennmaradna. A kereskedelmi háború a keresleti oldalról fejt ki negatív hatást, miközben az amerikai palaolaj termelés folyamatosan növekszik. Mindez úgy következhet be, hogy Szaúd-Arábia augusztus végével befejeződő termelése 2014 óta a legalacsonyabb szinten mozog. Oroszországra ez a tendencia már nem elmondható, ugyanis szép csendben sikerült növelnie olajkihozatalát 2014 óta jóformán minden évben, mely további feszültségeket okozhat az OPEC+ tagok között.

Lehet, hogy ideje lenne megtudni, hogy mi lenne tisztán piaci körülmények között a kőolaj ára? Könnyen lehet, hogy amennyiben a szaúdiak elengednék az olaj kínálati oldalának szabályozását, az olaj ára mégsem lenne olyan alacsony, amitől jelenleg nagyon tartanak. Ugyanis rengeteg magas határköltséggel termelő mező esne ki, amivel automatikusan csökkenne az olajkínálat, és még a szaúdi kitermelési szint is újra növekedési pályára állhatna.

Azonban az új olajminiszter, Abdulaziz Bin Salman herceg valószínűleg sosem tenne ilyet, ugyanis a missziója épp az olaj árának további támasztása, melynek következtében decemberben újabb termeléscsökkentésre készülhet az OPEC+, így Szaúd-Arábia jövőre még kevesebb olajat termelhet ki.       

Címlapkép: Albin Lohr-Jones/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

  NRGreport
Címkék
#Brent   #olajár   #OPEC+   #tőzsde  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.