NRGreport
Menü

Mélyre fúrtak a lengyelek - megérte

Jelentős olaj- és gázlelőhelyet talált a lengyel PGNiG a norvég tenger alatt egy olyan kitermelési koncesszió alapján, amelyből 40 százalékkal részesednek. A mező közel van a kitermelési infrastruktúrához, ami csökkenti a költségeket.

A mintegy 72 százalékban állami tulajdonú lengyel olaj- és gázipari vállat, a PGNiG bejelentette, hogy jelentős olaj- és gázmezőt talált a Norvég-tenger talapzata alatt - adta hírül gazeta.pl.

A kitermelési jogosultságot 40 százalékos részesedéssel a varsói cég norvégiai leányvállalata, a PGNiG Upstram Norway birtokolja. A Shrek névre keresztelt lelőhely 19 és 38 millió hordó közötti olajjal egyenértékű energiahordozót tartalmaz - ezt norvég szakértők is megerősítették.

A kutatófúrásokat másfél hónapon át végezték a legkorszerűbb úszó platformmal, a Deepsea Nordkappal, amelyet Norvégiában bérelték. A mező a 350 méter mélyen lévő tengerfenék alatt két kilométerrel kezdődik. A lelőhely elhelyezkedése szerencsés: mindössze öt kilométerre van a bányászai infrastruktúrától, egyebek mellett a tárolóktól. Ez csökkenteni fogja a kitermelési költséget.

Az új felfedezésnek köszönhetően növelni tudjuk saját kitermelésünket a norvég kontinentális talapzaton, ahonnan 2022 után évente 2,5 milliárd köbméter földgázt akarunk kitermelni - mondta Piotr Wozniak, a PGNiG vezérigazgatója. A vállalat norvég leánya 24 feltárási és kitermelési licencből részesedik ebben a térségben.

Forrás: Napi.hu