Fenntarthatóság

Évente 350 liter vizet spórolhat ezzel az egyetlen trükkel

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.10.22. 15:11

Még mindig elképesztő mennyiségű édesvizet használunk el minden nap, annak ellenére, hogy tudjuk: a Föld vízkészlete véges, és a vízszámlánkon is meglátszik, ha pazarolunk. A Treehugger szerint egyetlen egyszerű trükkel akár évente 350 liter tiszta vizet is megspórolhatunk, főleg akkor, ha viszonylag sokat eszünk tésztát – jellemzően ugyanis túl sok vízben főzzük meg ezt az alap élelmiszert, amivel rengeteg felesleges vizet használunk el.

Egyre több szó esik az élelmiszerhulladékról, ami alapvetően egy jó dolog, hiszen erről is beszélnünk kell – de még mindig nem kerül előtérbe elégszer a vízpazarlás, ami legalább akkora probléma a bolygónak, mint az, hogy feleslegesen nő a kereslet az olyan élelmiszerek iránt, amiket aztán úgyis kidobunk, mert nem eszünk meg. Pedig a vízhasználat a rezsi egyik azon része, amit a legkönnyebb csökkenteni, méghozzá úgy, hogy nem is kell lemondani sok mindenről.

Képek forrása: Pixabay

Itt van például a Treehugger tippje, ami a tésztafőzéssel köthető össze. A statisztikák szerint az Egyesült Államokban egy átlagos család akár évi 350 liter vizet is elhasznál csak tésztafőzésre. Ha belegondolunk, hogy egy átlagos, közép-afrikai család egy egész nap használ el 5-15 liternyi vizet minden tevékenységére, ez a 350 liter elképesztően pazarlónak hathat – mert az is.

Valójában nem kell egy egész lábasnyi víz ahhoz, hogy tésztát főzzünk – sokkal kevesebb vízben is megfő az az étel, sőt, akár egy-két pohárnyi vízzel is megoldhatjuk a helyzetet. Ehhez az kell, hogy ne külön, hanem magában a szószban főzzük meg a tésztát, ehhez pedig minimális plusz vizet kell csak használnunk, ami idővel úgyis elfő róla.

Így ráadásul nemcsak a vízhasználattal spórolunk, hanem az energiával is, hiszen nem kell felforralni egy nagy edénynyi vizet ahhoz, hogy meg tudjuk főzi a tésztát.

A Treehugger újságírója szerint így nemcsak környezettudatosabbak leszünk, és spórolunk a rezsin, de még a tészta is jobb ízű lesz, hiszen átveszi a szósz aromáját. A szósz a tészta miatt sűrűbb és tartalmasabb lesz, a tészta pedig már magában fűszeresebb lesz, mintha simán vízben főznénk csak meg.

A módszerrel ráadásul tényleg sok olyan vizet spórolunk meg, amit felesleges elhasználni – hiszen a konyha legalább annyira felelős az ivóvíz pazarlásáért, mint mondjuk a kerti munka vagy a fürdőszobai tevékenységünk.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.