Vállalatok

Olajipari óriáscéget fogtak perbe a klímavédelem miatt

NRGreport | 2019.10.23. 05:59

Példátlan klímavédelmi per készülődik New Yorkban az amerikai Exxon Mobil olajtársasággal szemben, az állam azzal vádolja a vállalatot, hogy feélrevezető információkat tett közzé az üzletet érintő klímaváltozással kapcsolatos költségekről.

Az Exxon természetesen nem ért egyet a váddal, véleménye szerint minden releváns információt megosztott a befektetőkkel, és a pernek kizárólag politikai okai vannak, ugyanis Rex Tillerson, a korábbi amerikai külügyminiszter is a vádlottak padján ül, aki azt megelőzően egy évtizedig vezette az Exxont. A mai nappal kezdődhet a pereskedés, és előreláthatólag 15 napon keresztül tarthat.  

Carroll Muffett, a Nemzetközi Környezetvédelmi Jogi Központ elnöke szerint az Exxon pere egy fontos mérföldkő abban a folyamatban, amire a világon jelenlevő összes olajcég számíthat.

New York legfőbb ügyésze pénzügyi csalással vádolja az olajóriást, ugyanis állítása szerint az Exxon a projektjei értékelését alacsonyabb környezeti költségekkel végezte el, mint azt ígérte a befektetőinek, így összességében a cég eszközeit értékesebbnek és kevésbé kockázatosnak tűntette fel, mellyel félrevezette a befektetőit. Az Exxon azzal védekezik, hogy a célja a kalkulációkkal csupán az volt, hogy jelezze, figyelembe veszik a környezet terhelésével járó költségeket kalkulációikban.

A környezeti aktivisták már régóta nyomják a nagy olajtársaságot, hogy transzparensebben tüntesse fel a klímavédelemmel kapcsolatos költségeit, ugyanis abban reménykednek, hogy a számok láttán eltántorodhatnak a befektetők és fenntarthatóbb célpontok irányába csatornázhatják át a befektetésre szánt forrásaikat.  

Idén érdemben nem produkált hozamot befektetőinak a tőzsdén jegyzett hatalmas olajtársaság.

Forrás: Portfolio-Teletrader Kft.

Címlapkép: Sergio Flores/Bloomberg via Getty Images

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.