Fenntarthatóság

Ezekkel a tippekkel legyen sokkal környezettudatosabb az elektromos eszközeivel

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.10.24. 15:01

Az elmúlt tíz évben az elektromos eszközök rabjaivá váltunk, a gyártók pedig örömmel szolgálják ki ezt a függőségünket, mindig újabb és újabb, gyorsabban fejlődő kütyüket gyártva. Csakhogy ez rengeteg hulladékkal és elképesztő mennyiségű elhasznált energiával jár – az alábbi tippekkel kicsit környezettudatosabb lehet az elektromos eszközeivel kapcsolatban is.

Telefonok, laptopok, tabletek, okosórák, okos fülhallgatók – egyre több elektromos eszközzel vesszük körül magunkat, amelyeket egyre gyakrabban cserélünk le újabb és újabb változatokra. A Greenpeace szerint az elmúlt évtizedben annyi energiát használtunk el az okostelefonok gyártására, amivel egy évig el lehetne látni energiával Indiát. Éppen ezért nem mindegy, hogy mennyire vagyunk tudatosak az elektromos eszközeinkkel kapcsolatban.

Képek forrása: Pixabay

Vegyen etikus mobiltelefont!

Már rengeteg gyártótól lehet rendelni olyan telefonokat, amelyeket környezetbarát anyagok felhasználásával, fenntartható módon gyártanak. Egy közülük az úgynevezett Fairphone, aminek minden darabja cserélhető és etikus forrásokból származik. A kifejezetten környezettudatos márka még nem az igazi akkumulátoridejét és teljesítményét tekintve, de az olyan nagyobb márkák, mint a Burberry vagy a HTC is gyártanak környezettudatosabb modelleket.

Ne dobáljon ki azonnal mindent!

Lehet, hogy nem a legújabb modell a mobiltelefonja, vagy egy kicsit lassú már a laptop, de ha nem muszáj, ne cserélje le azonnal újabb modellekre! Az ENSZ Egyetem szerint évente 44,7 millió tonna elektromos hulladék keletkezik a bolygón, ennek mindössze húsz százalékát hasznosítják újra, a többi a hagyományos lakossági hulladékból a szemétlerakókba kerül, úgy, hogy a nagy része káros anyagokat tartalmaz a környezetre nézve. Ha elromlik valamilyen elektromos eszköze, először javíttassa meg, és ha már nem lehet, csak akkor kerüljön a szemétbe!

Használjon környezettudatos böngészőt!

A világon 2,5 milliárd ember internetezik majdnem minden nap, nem csoda, hogy a netnek is óriási a szénlábnyoma. Tegyen meg mindent, hogy netezés közben ezt egy kicsit visszafogja: használjon például olyan zöld böngészőt, mint amilyen az Ecosia is, amely a profitjának egy részét arra használja, hogy fákat ültessen világszerte.

Húzza ki a töltőt!

Bár egy-egy töltő nem jelent nagy energiaveszteséget a házban, ha többet hagy bedugva, és ezt többször megteszi, az már látszódhat az áramszámlán is – ha pedig sokan tesznek így, rengeteg energia vész kárba. Húzzon ki minden olyan töltőt, amit nem használ, és ha feltöltötte az elektromos eszközeit, ne hagyja őket az áramon tovább, mint muszáj. Apróságnak tűnhet, de komoly változást hozhat.

(Ecotricity)

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.