Vállalatok

Vége a titkolózásnak: megtudjuk, hol épül fel az európai Tesla-gyár

NRGreport | 2019.10.28. 13:02

Amennyiben Elon Musk állja a szavát, hamarosan végre bejelentik az első európai Tesla-gyár pontos helyszínét, amelyért korábban még Magyarország is harcba szállt. A tét hatalmas, a több milliárd euróból megvalósuló beruházás ugyanis rengeteg embernek adna munkát az autóiparban. Az európai Gigafactoryben ráadásul több modell: a Tesla Model 3 és a Model Y is készülhet majd az ígéretek szerint.

Amikor Elon Musk, a Tesla vezére évekkel ezelőtt a Gigafactory 1 helyszínét kereste Amerikában, az volt a stratégiája, hogy bedobta a tervezett beruházást a köztudatba és várta, hogy a jelentkezők egymást túllicitálva jobbnál jobb ajánlatokkal halmozzák el. A terve bejött, az új gyárnak végül otthont adó Nevada ugyanis 1,3 milliárd dolláros értékben adott különböző kedvezményeket – döntően adókedvezményt – a Teslának.

tesla gigafactory nevada

Nyerő stratégián soha ne változtass, gondolhatta annak idején Musk, hiszen pontosan ugyanezt kezdte el játszani Európában is. A 2015-ös lebegtetést követően 2016-ban bejelentette, hogy cége 2017-ben kiválasztja majd az újabb Gigafactory helyszínét az öreg kontinensen. A tervezett beruházásért persze komoly harc indult, még Magyarország is ringbe szállt, a tét ugyanis hatalmas:

1. Nagyságrendileg egy 5 milliárd eurós – 1 650 milliárd forintos – projektről lehet szó, amely közvetlenül és közvetve összesen 17 ezer embernek adhat munkát a becslések szerint.

2. A leendő üzemben ráadásul nem csak akkumulátorcellákat, hanem elektromos autókat is gyártanak majd az ígéretek szerint: a Model 3-t és a Model Y-t

Végre kiderül: hol épül fel az európai Tesla-gyár

A kezdeti lelkesedés aztán gyorsan alábbhagyott, a Teslának ugyanis egy sor problémával, kiemelten a Model 3 gyártásának felfuttatásával kellett megküzdeni, így végül nem is került sor arra, hogy a vállalat megnevezze az európai gyártóhelyszínt 2017-ben. Ráadásul menet közben az amerikai elektromosautó-gyártó belekezdett egy Gigafactory felépítésébe Kínában, amely rekordgyorsasággal el is készült.

tesla gigafactory kina shanghaj

Az elmúlt években persze jelentek meg különböző információk azzal kapcsolatban, hogy hamarosan tényleg konkrét döntés születhet, illetve több lehetséges helyszín is felmerült, amely kifejezetten alkalmas lenne az európai Gigafactory megépítésére.

Tavaly nyáron például a Twitteren kérdezték meg Muskot, hogy mi a véleménye arról, hogy taktikai szempontból Németország az egyik legjobb helyszín lehetne az első Európába tervezett Gigafactory számára. A Tesla vezére pedig jelezte, Németország vezető helyen van, különösen a német-francia határ környéke lenne alkalmas egy új üzem megépítésére, közel a Benelux államokhoz.

Érdemi információk ugyanakkor nem derültek ki a tervezett beruházásról, egészen mostanáig: a Tesla harmadik negyedéves beszámolójában ugyanis jelezte: a végéhez ért az a folyamat, amelynek eredményeként kiválasztják majd az első európai gyáruk helyszínét. Ahogy az is megerősítésre került, hogy az üzemben a Model 3 és a Model Y egyaránt készülhet majd.

Az Electrek beszámolójából pedig kiderült, hogy a harmadik negyedéves beszámoló közzétételét követő konferenciabeszélgetésen Elon Musk elmondta:

VALÓBAN BEJELENTIK A GIGAFACTORY HELYSZÍNÉT AZ ÉV VÉGE ELŐTT.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy néhány hónapon belül végre biztosan eldől, hogy melyik európai ország adhat otthont az első Tesla-gyárnak a kontinensen. Az eddigi híradások alapján Németországnak van a legnagyobb esélye, ahol a Tesla szakemberei több tartományt és lehetséges gyártási helyszínt is alaposan megvizsgáltak. A helyi sajtó pedig arról cikkezett, hogy Észak-Rajna-Vesztfália, vagy Alsó-Szászország lehet a biztos befutó.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.