Fenntarthatóság

Így csökkentsd az étkezésedből adódó károsanyag-kibocsátást

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.10.30. 14:43

Ritkán gondolunk bele, hogy nem csak a közlekedés vagy az energiahasználat miatt vagyunk felelősek szén-dioxid kibocsátásáért – az étkezésünkkel is sokat rontunk a Föld légkörének épségén, legalább is akkor, ha az alábbi alapszabályokat megszegjük. Ha szeretne egy kicsit környezettudatosabban étkezni, akkor viszont fogadja meg és építse be őket a mindennapjaiba!

Egyen kevesebb húst!

Lehet, hogy egyértelműnek tűnik, hiszen a csapból is ez folyik lassan, de a kevesebb húsfogyasztással tényleg sokat lehet tenni a légszennyezés visszaszorításában. Ez azért van így, mert a mezőgazdaság az egyik legszennyezőbb ágazat, ezen belül is az állattenyésztés az, ami rengeteg károsanyag-kibocsátásért felel. Nem kell vegánnak, sőt, még vegetáriánusnak sem lennie, a lényeg az, hogy ne egyen minden egyes nap húst – ha sokan tennénk így, máris csökkenne a kereslet a húsáruk iránt.

Fogyasszon kevesebb tejterméket is!

Persze, minden szépet és jót el akarnak venni az embertől – de attól még, hogy nem fogyasztunk például marhahúst, a tejtermékek miatt továbbra is tartani fogják az állatokat, amelyek továbbra is metánt eregetnek majd a levegőbe, ami legalább annyira káros, mint a szén-dioxid. Kevesebb hús és kevesebb tejtermék már sokat segítene a helyzeten.

Vásároljon helyi termékeket!

Ez azért fontos, mert amíg például egy ananász ideér, rengeteg káros anyag kibocsátásáért felelős – mindegy, hogy hajón vagy repülőn érkezik. A helyi termelőktől való vásárlással nemcsak a magyar gazdaságot támogatja, de biztosítja azt is, hogy a termékben ne legyen több ezer kilométer, mire elér a konyhájába.

Termessze magának!

Ha van rá lehetősége, termesszen fűszernövényt, gyümölcsöket, zöldségeket – még egy terasz is megfelelő hely lehet ahhoz, hogy egy kisebb fűszeres kertet összehozzon. Ez már rögtön a fűszerek szállításának szén-dioxid-kibocsátását megspórolja, ráadásul a fűszernövények jellemzően igénytelenek, így nem is kell velük túl sokat foglalkozni.

Fogyasszon szezonális zöldségeket és gyümölcsöket!

Pontosan ugyanaz az oka ennek is, mint a helyi termelők támogatásának – ha szezonban lévő zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, az azt jelenti, hogy nem kellett több száz kilométert utaznia messziről, hogy a tányérjára kerüljön.

Kevesebb teát és kávét fogyasszon!

Mivel Magyarországon se a teacserje, se a kávé nem terem meg, ezért ezek az italok is olyanok, amelyeket messziről kell idehozni. Nem kell teljesen lemondani a fogyasztásukról, de szabjon magának egy limitet, és azt ne lépje túl – ezzel már sokkal kevesebb szén-dioxid kibocsátásáért lesz felelős.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.