Vállalatok

Jön a Mol beszámolója, így látják az elemzők

NRGreport | 2019.10.30. 10:07

A kutatás termelés lehetett az egyetlen gyenge pont, ami viszont éves alapon magával ránthatta a csoport eredményét. Az összes többi szegmens jól teljesíthetett, a finomítási környezet kifejezetten javult, a fogyasztói szolgáltatások divízió már-már megállíthatatlan, és a gáz szegmensnek is jót tehettek a csurig töltött tárolók.

Éves alapon gyengébb eredményekről számolhat be a Mol a csütörtök hajnalban megjelent gyorsjelentésében. A készletátértékelési hatástól és egyszeri tételektől tisztított EBITDA 2 százalékkal csökkenhetett az előző év azonos időszaki értékéhez képest, mely a csökkenő olajár környezet miatt rosszabbul teljesítő kutatás-termelés (Upstream) szegmensnek lehetett betudható. Üzemi és adózott eredmény soron is hasonló tendenciákra enged következtetni a Mol által begyűjtött 11 elemző véleményének a konszenzusa.   

A kutatás-termelés (Upstream) eredményessége 21 százalékkal romolhatott éves alapon, mely az éves alapon jelentősen bezuhanó olajáraknak lehetett elsősorban betudható, a forint dollárral szembeni gyengülése csak minimálisan lehetett képes enyhíteni ezt a hatást.

A Downstream szegmens profitabilitása 11 százalékkal növekedhetett, melyet a környezet összes eleme táplálhatott. Javult a finomítói és petrolkémiai marzs, tágult a Brent-Ural különbözet, gyengült a forint, és a nagykereskedelmi árrés is kedvezően alakulhatott.

A Fogyasztói szolgáltatások divízió ismét remekelhetett, éves alapon 4 százalékkal múlhatta felül tavalyi EBITDA-ját. Az üzemanyagértékesítés növekedhetett, csakúgy mint a nem üzemanyag alapú termékek eladásai.

A Midstream (gáz) üzletág 9 százalékkal több eredményt termelhetett éves alapon, mely a betárolási szezon megnövekedett kapacitásfoglalásainak lehetett köszönhető.

Az éves célokat tekintve a 2,3 milliárd dolláros terv teljesíthető lehet, ugyanis 300 forintos dollárárfolyammal kalkulálva 690 milliárdos EBITDA-t kellene a magyar olajtársaságnak év végére leszállítania, és amennyiben a Mol a konszenzusnak megfelelő eredményt produkál a negyedévben, akkor az első kilenc hónapban 519 milliárd forintot zsebelhetne be, mellyel az éves cél picit több mint háromnegyedét, 75,2 százalékát teljesítené.

A főbb értékvezérlők alakulása

Kutatás-termelés

1. Olajár: A Brent típusú nyersolaj hordónkénti átlagára 61,9 dolláron alakult a negyedévben, mellyel a 2018 azonos időszaki értékéhez képest közel 18 százalékkal került lejjebb. A szeptemberi Szaúd-Arábia ellen elkövetett terrorakció sem tudta tartósan magasan tartani az olajárakat, melyet kínálati oldalról a folyamatosan növekvő amerikai kitermelés, keresleti oldalról pedig a lassuló világgazdaság és a kereskedelmi háború emésztett.

2. Kitermelési volumen: A júliusi 110 ezer hordó olajegyenértékes kitermelési szint amennyiben mértékadó lenne az egész negyedévre vonatkozóan, akkor negyedéves alapon csökkenhetett, azonban éves alapon csekély mértékben növekedhetett a kitermelés.

3. Dollár-forint árfolyam: A folyamatosan gyengülő forint árfolyam jót tesz a kutatás-termelési részleg hazai devizában denominált eredményének. A harmadik negyedév átlagos 295,2 forintos árfolyama több mint 4 százalékkal haladta meg a 2018 azonos időszaki 282,94-es átlagot, mely egyértelműen segíthette az alapvetően dollár alapon működő divízió eredményét.

Finomítás és kereskedelem

1. Finomítói marzsok: A csoportszintű finomítói árrés a harmadik negyedévben 5,7 dollár lett hordónként, mellyel majdnem elérte az előző év azonos időszakának az 5,8-as értékét. Negyedéves alapon hatalmasat nőtt a marzs, majdnem 63 százalékot. Ebben nagy szerepet játszott a táguló Brent-Ural különbözet, és a javuló gázolaj és benzin árrések.

2. Brent-Ural különbözet: Többek között a fűtőolaj finomítói marzsának beszakadása jót tett a Brent-Ural különbözetnek, mely azért fontos a Mol számára, mivel a finomított nyersolaj nagyrésze Ural típusú olaj, míg a finomított termékek árai a Brenthez kötöttek.

3. Petrolkémiai árrés: A csoport petrolkémiai árrése az előző negyedévekhez képest esett, azonban éves alapon minimális, 2 százalékos növekedést mutat, így ez is támogathatta a finomítás szegmens javuló teljesítményét.

4. Nagykereskedelmi árrés: Bővülő nagykereskedelmi árréstömegre számítunk, miután október 24-én a PKN Orlen is hasonló tendenciákról számolt be.

5. Készlet átértékelődés: Az előző negyedévhez képest csökkenő olajár környezet hatására veszteséget szenvedhetett el a Mol a készletein, így az újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított EBITDA magasabb lehetett, mint a szegmens tényleges EBITDA-ja.

6. Dollár-forint árfolyam: A forint éves alapú gyengülése az Upstream-hez hasonlóan segíthette a szegmens eredménytermelését.

Fogyasztói szolgáltatások

1. Üzemanyag alapú szolgáltatások: Erős negyedévet zárhattak a kutak üzemanyag értékesítései, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalatainak jelentése szerint közel 3 milliárd liter üzemanyag fogyott az idei első kilenc hónapban, mely 5,6%-kal haladta meg a tavalyi azonos időszaki értéket.

2. Nem üzemanyag alapú szolgáltatások: A KSH adatai szerint 2019. júliusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,9, naptárhatástól megtisztítva 6,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának adatait, míg augusztusban a nyers adat 5,3 százalék növekedést mutatott, és a naptárhatástól tisztított pedig 5,8-at. Volumen oldalról így biztosan nem lehet probléma a területen, de a magyar gazdaság robogásából következtetve valószínűleg árrés oldalról sem.

Eső trendben

A Mol árfolyama idén 7 százalékot esett, és továbbra is a május óta tartó csökkenő trendben tartózkodik. Amennyiben sikerülne áttörnie a 2940-nél található ellenállását és felette tudna konszolidálódni, akkor lehetne esély a középtávú trend fordulójára. Amennyiben pedig a 2800-as támasz letörne, folytatódhat tovább az esés.

Címlapkép: Mol

 
  NRGreport
Címkék
#gyorsjelentés   #Mol   #olaj   #olajár   #tőzsde   #üzemanyag  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.