Vállalatok

Putyin írhatja alá a Mol kompenzációját

NRGreport | 2019.10.30. 07:03

A Mol és a Lukoil között még a héten aláírásra kerülhet az áprilisban érkezett klórszennyezett olajjal kapcsolatos kompenzáció mértéke, ugyanis terv szerint Putyin holnap Budapestre érkezik.

A Barátság kőolajvezeték klórszennyezését idén április végén vették észre, mely azért rendkívül veszélyes, mert a vegyület jelentős károkat képes okozni a finomítói berendezésekben. Rövid időre abba is maradt az oroszok nyugati irányba történő olajszállítása, és elhúzódó tárgyalások kezdődtek a vásárlók kompenzálásáról, melyek között a Mol is érdekelt.

A Reuters forrása nem árulta el a kompenzáció mértékét, azonban a Transznyeft korábban azt nyilatkozta, hogy a kárpótlás a hordónkénti 15 dollárt nem fogja meghaladni. Egy gyors számítást végeztünk korábban a Molra jutó kompenzáció lehetséges összegéről, és becslésünk szerint 11 millió dollár körüli összeget jelenthet az egyezség a Molnak.

Várhatóan holnap érkezhet Putyin Budapestre, ahol a Mol és a Lukoil közötti kompenzáció formálisan is aláírásra kerülhet. Szeptemberben már a kazahoknak sikerült az oroszokkal megegyezniük a szennyezett olajjal kapcsolatos kártérítésről, bár a megállapodás formális aláírása még várat magára.

Áprilisban mindösszesen 5 millió tonna olaj válhatott klórszennyezetté a balesetben, mely anyagot a kitermelés könnyítése érdekében alkalmazzák. Az ügy megoldása az lehet, hogy a szennyezett terméket normál nyersolajjal kevernék be, mely jelentősen csökkenthetné a klórnak a koncentrációját, mely már nem veszélyeztetné a finomítói berendezéseket.         

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.