Vállalatok

A Mol jobbat jelenthet, mint az OMV

NRGreport | 2019.10.31. 10:03

Jelentett az kutatás-termelés túlsúlyos OMV, melynek a készletátértékelési hatásoktól és egyszeri tételektől tisztított (CCS) EBITDA-ja mind éves, mind negyedéves alapon csökkenést mutatott. Az eső olajárakat semmi sem tudta ellensúlyozni, holott a finomítás és kereskedelmi szegmens erős volt a negyedévben.

Tegnap reggel publikálta az OMV a harmadik negyedéves gyorsjelentését. Hasonló tendenciák figyelhetők meg az osztrák olajtársaság kapcsán, mint a lengyel szektortárs PKN Orlen és a horvát INA esetén, az alacsonyabb olajárak miatt gyengélkedő Upstreamet, és a javuló finomítói és petrolkémiai környezetnek köszönhetően erősebb Downstreamet hozott a negyedév.

Mivel az OMV Upstream túlsúlyos, ezért dollárban kifejezve mind éves, mind negyedéves alapon csökkent a készletátértékelési hatásoktól és egyszeri tételektől tisztított (CCS) EBITDA-ja. 1,711 milliárd dolláros CCS EBITDA-t ért el a társaság, mely negyedéves alapon 8,4 százalékos, éves alapon 1,6 százalékos visszaesésnek felel meg.

Az árbevétel a csökkenő olajáraknak köszönhetően negyedéves alapon 1,4 százalékkal mérséklődött, azonban éves alapon 6,1 százalékkal növekedett a negyedévben.

Az Upstream szegmens CCS EBITDA-ja annak ellenére tudott csökkenni, hogy a negyedévben éves alapon 74 ezer hordó olajegyenértékessel 480 ezer hordóra sikerült növelni a kitermelési volument napi átlagban. Mivel a vállalat által realizált olaj ára 13 százalékkal, a gázé pedig 17 százalékkal esett, ezért összességében csökkent a szegmens eredménye.

A finomítás-kereskedelem üzletág (Downstream) minimálisan, de növelni tudta hozzájárulását az eredményhez. Amint azt a korábban jelentő olajtársaságoknál is megfigyelhettük, a finomítói és petrolkémiai marzsok éves alapon jóformán változatlanok maradtak, azonban a 96 százalékot elérő finomítói kihasználtság és az erős fogyasztói szolgáltatásoknak köszönhetően (az OMV a Downstream részeként mutatja ki) emelkedni tudott a szegmens CCS EBITDA-ja.

A ma hajnalban jelentő Moltól hasonló tendenciákra számítunk, gyengélkedhet a kutatás-termelés divízió, viszont erős lehet a finomítás és a fogyasztói szolgáltatások szegmens.

Az OMV árfolyama jelenleg fél százalékot meghaladó esésben tartózkodik, azonban idén már közel 40 százalékot száguldott az árfolyam.

Címlapkép: Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images

  NRGreport
Címkék
#árfolyam   #gyorsjelentés   #Mol   #olajár   #OMV   #tőzsde  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.