Vállalatok

A MOL megállapodott a szennyezett kőolaj okozta kártérítésről orosz partnerével

NRGreport | 2019.10.31. 06:45

Hernádi Zsolt, MOL elnök-vezérigazgató, Vagit Alekperov, Lukoil vezérigazgató és Nyikolaj Tokarjev, Transznyefty vezérigazgató október 30-án Budapesten megállapodást írtak alá, amelyben az orosz felek biztosítják a MOL-csoportot a tavaszi, Barátság kőolajvezetéken történt szennyezés által okozott károk megtérítéséről. A felek egyúttal szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy a MOL és Lukoil közötti szállítási szerződés 2025-ig meghosszabbodik.

A MOL-csoport megállapodott a Lukoil, és a Barátság kőolajvezetéket üzemeltető partner Transznyefty, orosz vállalatokkal a tavasszal harmadik fél hibájából történt szennyezett kőolaj szállítás okozta kár megtérítéséről. A megállapodás értelmében az orosz partnerek megtérítik a MOL-csoport pénzügyi kárát, amit az esemény okozott, beleértve az átvett kőolaj tisztításának költségeit is. Köszönhetően az érintett kőolajszállító vállalatok együttműködésének, a szennyezés sehol nem okozott fennakadást az üzemanyag termelésben.

 A MOL-csoport és a Lukoil egyúttal szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy a két vállalat között fennálló szállítási szerződést meghosszabbítja 2025-ig.

Évtizedes jó kapcsolat van a MOL-csoport és az orosz vállalatok között. A Lukoil 2005 óta stabilan és kiszámíthatón szállítja Magyarországra és Szlovákiára a kőolajat. A mai napon ezt a jó kapcsolatot erősítettük meg kőolajszállítási szándéknyilatkozatunkkal. Egyúttal sikerült lezárni – Magyarországnak elsőként – a szennyezett kőolaj ügyet is. Kitűnőre vizsgázott a hazai ellátásbiztonsági rendszer és kitűnőre vizsgázott az orosz vállalatokkal kialakított jó partnerség. Az orosz partnereink biztosítottak minket, hogy a helyzet kezelése során felmerült költségeinket megtérítik. Az orosz vállalatokkal jó a kapcsolat és mi abban vagyunk érdekeltek, hogy ez a kapcsolat továbbra is fennmaradjon.” – mondta el Hernádi Zsolt a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója.


Háttér:

A Bárátság vezetékbe 2019 tavaszán jelentős mennyiségű szennyezett kőolaj került a szállítópartnerek önhibáján kívül. A MOL április 26-án – megakadályozva a szennyezett kőolaj bejutását az országba – úgy döntött, hogy átmenetileg felfüggeszti a vezetéken érkező kőolaj fogadását. A MOL a teljes biztonság érdekében döntött így, annak ellenére, hogy addig a szabványoknak megfelelő (10 ppm alatti szennyezettségű) kőolaj került a MOL-os vezetékekbe. A MOL és az orosz partnerei azonnal megkezdték a mielőbbi biztonságos megoldás kidolgozását.


 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.