Trading

Irán két hónap alatt megtízszerezte dúsítotturán-készletét

NRGreport | 2019.11.05. 14:22

Irán újabb 30 korszerű IR-6-os típusú urándúsító centrifugát helyez üzembe, jelentette be Ali Akbar Szálehi, az Iráni Atomenergia-ügynökség (AEOI) vezetője az állami televízióban közvetített beszédében. Mint mondta, az intézkedéssel most már összesen 60 darab IR-6-os van üzemben.

Ali Akbar Szálehi, az Iráni Atomenergia-ügynökség (AEOI) vezetője és Hasszán Rohani Irán elnöke

Ali Akbar Szálehi, az Iráni Atomenergia-ügynökség (AEOI) vezetője és Hasszán Rohani Irán elnöke

Fotó: Ho / AFP

Szálehi az Egyesült Államok teheráni nagykövetségének 40 évvel ezelőtti elfoglalása, a több mint egy évig tartó túszdráma kezdetének évfordulója alkalmából beszélt. Az intézkedés a többhatalmi atomalkuban vállalt iráni kötelezettségek teljesítésének további elhagyását jelenti.

Az Iráni Atomenergia-ügynökség vezetője beszélt arról is, hogy egy IR-9-es jelzésű új prototípuson dolgoznak, amely az atomalkuban megengedett berendezésekhez képest 50-szer gyorsabban képes uránt dúsítani.

IRÁN NAPONTA ÖT KILOGRAMM DÚSÍTOTT URÁNT ÁLLÍT ELŐ, AMIVEL KÉT HÓNAP ALATT TÍZSZERESÉRE NÖVELTE KÉSZLETÉT.

„Nem akartunk ilyen lépéseket tenni, de Washington elhibázott politikája rákényszerített erre" – hangoztatta. Az Irán nukleáris programját korlátozni hivatott 2015-ös egyezmény értelmében az iszlám köztársaság mindössze 5060 darab első generációs IR-1-es centrifugát alkalmazhat urándúsításra.

Tavaly májusban Donald Trump amerikai elnök egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat az atomalkuból, és azóta többször is szankciókkal sújtotta az iszlám köztársaságot, hogy egy új, szigorúbb egyezségre bírja rá a teheráni vezetést. Irán eddig ettől elzárkózott.

Irán idén júniustól elkezdte fokozatosan felmondani kötelezettségvállalásainak egy részét. Azóta Teherán három lépésben jelentett be ilyen intézkedéseket, és minden újabb fázisban határidőket szabott a többi részes országnak, hogy tegyenek az amerikai szankciókért kárpótlást nyújtó intézkedéseket.

A novemberi fázisban Irán korlátlanul kezdene el uránt dúsítani a nemrég megépített korszerű és ezáltal gyorsabb centrifugáiban. A 2015-ös megállapodás egyik kulcsfontosságú eleme volt, hogy Irán csak korlátozott mennyiségben dúsíthat uránt és legfeljebb 3,67 százalékos tisztaságú szintre, elejét véve ezzel egy esetleges atomfegyver-programnak. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) már augusztus végén jelentette, hogy Irán meghaladta mind a dúsított uránkészletére vonatkozó 202,8 kilogrammos, mind az urándúsítás tisztaságára vonatkozó 3,67 százalékos határértékeket.

A nap folyamán az Egyesült Államok elítélte a teheráni nagykövetségének 40 évvel ezelőtti elfoglalását, és politikai irányváltásra szólította fel az iráni vezetést. Teheránban ugyanakkor Halál Amerikára! felkiáltásokkal ünnepelték az évfordulót. Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma hétfőn szankciókkal sújtotta az iráni vezérkart és kilenc embert Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője környezetéből.

A rendkívül feszült viszonyról  ebben a cikkében  írt az Index bővebben.


A regionális békét sürgető levelet küldött az iráni elnök a szaúdi királynak

Levelet küldött Szalmán bin Abdel-Azíz szaúd-arábiai királynak Haszán Róháni iráni elnök regionális békét és stabilitást sürgetve, erősítette meg hétfőn Ali Rabiei iráni kormányszóvivő.

„Úgy gondoljuk, hogy több téren is kétoldalú kapcsolatok jöhetnének létre a térségben, és hogy az Egyesült Államok nyomásgyakorlásának nem kellene távolságot előidéznie a szomszédok között". (MTI)


 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.