Fenntarthatóság

A környezettudatos közlekedés legújabb úttörői: az elektromos kishajók

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.11.06. 14:42

Annyi szó esik az elektromos autókról, de nagyon keveset beszélünk egy hasonlóan szennyező közlekedési módszerről: a hajózásról. Bár egyelőre nem reális, hogy elektromos motorral működő óceánjárók lepjék el a piacot, az már rég megoldható, hogy a kisebb sétahajózásokra, a lassú hajókázásokra elektromos megoldást válasszunk. A Torqeedo elektromos hajómotorokat például már városnéző magánhajókhoz is használják.

A hajózás jelenleg nagyon környezetszennyező tevékenység: az hagyján, hogy a levegőt telefüstöli káros anyagokkal, de még a vizet is szennyezi, és hangos is, ami megint csak megviseli az élővilágot. Éppen ezért lehetne megváltás az elektromos hajózás, ami éppen most „bontogatja a szárnyait”, egyelőre igencsak lassú, de annál szebb hajókkal.

A Torqeedo elektromos hajómotorokat használja például az új Templar C26 Cruiser, amit kikötőkben terveznek bevetni lassú hajókázásra, inkább azok számára, akik nem a száguldozás szerelmesei. A dizájnos járművek mindössze öt csomóval, vagyis 9 kilométer per órával képesek közlekedni, ezért a Templar Marine kifejezetten azoknak ajánlja őket, akik a part közelében, öblökben maradnának, de közben nem akarják telefolyatni a tengert motorolajjal, telepöfékelni a levegőt szén-dioxiddal, és nem zavarja őket az sem, ha a motor nem hangos. Utóbbi ugyanis az elektromos hajómotor egyik legnagyobb előnye: nagyon csendes, így pihenéshez tényleg ideális.

Képek forrása: Treehugger.com

A hajó megalkotásánál arra is figyeltek, hogy könnyű legyen, mindössze 2200 kilós, ami azt jelenti, hogy autóval könnyen vontatható. A vízi taxik és bérlők figyelmébe is ajánlják, mivel egy ráérős hajókázást nagyon olcsón és kellemesen végig lehet vele vezetni.

A hajót egy Cruise 10.0 motor hajtja, ami nagyjából olyan erős, mintha 20 lóerős gázmotor dolgozna, és van hozzá egy csomag lítiumion akkumulátor is, ami hét órán keresztül tudja adni az energiát a hajókázásra.

Persze az elektromos hajómotor nem új találmány, de a Torqeedo tökéletesen oldotta meg, hogy jól használható, környezettudatos, praktikus verziót dobjon piacra. Minél több ilyen elektromos hajómotor lesz elérhető, annál nagyobb a valószínűsége, hogy az elektromos autókhoz képest ez is elterjed, és népszerűbb lesz, mint a hagyományos motorok – ezt pedig a vízi élővilág biztosan nagyon szépen megköszönné.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.