Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Mi lehet 2020-ban a legfontosabb tényező, mely emelheti a kőolaj és a földgáz árát?

Pletser Tamás, Erste Research | 2019.11.07. 08:16

Olyan oldalról jöhet hatalmas lökés a globális olaj és gázárakra, amiről elsőre nem gondolnánk, hogy az fontos tényező lenne. Ez nem más, mint az amerikai elnökválasztás kimenetele. Trump demokrata kihívói közül Elizabeth Warren és Bernie Sanders megválasztása ugyanis hatalmas olaj és gázár rallit hozhat világszerte, de az amerikai olajipar a most leginkább esélyes demokrata jelölt, Joe Biden jelölésének sem feltétlen örülne. Ha a Trump elleni impeachment sikeres, akkor az esély tovább nő, hogy republikánus kézből demokrata irányítás alá kerül az Egyesült Államok.

Általában nem az amerikai politika az a tényező, mely drasztikusan meghatározza a globális szénhidrogén árakat. A 2020-as elnökválasztás azonban komoly befolyásoló tényező lehet. Az egyik leginkább feltörekvő jelölt, Elizabeth Warren például be kívánja tiltani a repesztést az egész USA területén. Ez persze jogi akadályokba ütközhet, emiatt a privát területeken valószínűleg nehezen kivitelezhető, de a szövetségi területeken sikeres lehet. Persze vannak más eszközök is, mondjuk szabályozási vagy regulációs eszközök, melyek bevethetőek lennének és talán kevesebb jogi akadályba ütközne egy ilyen megvalósítás. Bernie Sanders, aki a harmadik helyen áll, szintén osztja Elizabeth Warren véleményét. A radikális, már-már kommunista ötleteket támogató demokrata jelölt ádáz támogatója a környezetvédelemnek. A repesztést, mely elszennyezheti a réteg alatti vízeket, pedig az egyik legveszélyesebb környezetkárosító müveletnek tartja.

A demokrata jelöltek támogatása az előválasztásokon
Forrás: Wikipedia

A választási közvéleménykutatásokat vezető Joe Biden ennél óvatosabb álláspontot képvisel. Ő csak az új fúrási engedélyek kiadását korlátozná a szövetségi területeken, de nem tiltaná be a repesztést. Érdekesség egyébként, hogy az USA területének 26% tartozik az utóbbi kategóriában, a kőolaj termelés 5, a földgáz termelés 11% származik ezekrők a földekről. Az utóbbi 2-3 évben azonban megnőtt ezen területek körüli érdeklődés, mivel a privát földek alatt már megtörtént a legígéretesebb lelőhelyek kiaknázása. Az olajcégek ezért erősen lobbiznak, hogy nyiljon meg ez a terület is számukra. Az amerikai demokrata előválasztásokra 2020 februárja és júniusa között kerül sor, így a nyár elejére már tudhatjuk, hogy ki lesz Donald Trump ellenfele.

Az USA szövetségi területei
Forrás: Bureau of Land Managent, USA

Egy demokrata győzelem tehát szűkítené az amerikai olajipar mozgásterét. A szektor egyébként is gondokkal küzd, az alacsony olaj és gázárak és a szolgáltatások inflációja nyomás alatt tartja a marzsokat. A legutóbbi negyedéves gyorsjelentések is inkább elszomorították a befektetőket. Emiatt a fúróberendezés szám csökken (idén már 245-tel, 822 darabra csökkent az USA-ban működő olaj és gáz fúróberendezés), az aktivitás visszaesik. Az EIA, az Amerikai Energia Ügynökség előrejelzések szerint az USA 2020-ban még növelni fogja a termelését, 2019-ben napi 1,3 millió hordóval napi 12,3 millió hordó/napra, míg 2020-ban további 0,9 millió hordó/nappal, 13,2 millió hordó/napra. 2021-ben azonban magától is csökkenhet a termelés volumene, hacsak az árak nem emelkednek jelentős mértékben a következő év során.

Ha ehhez még hozzájárul, hogy mondjuk Elizabeth Warren lesz az USA következő elnök, az várhatóan katasztrófális csökkenést hozhat az USA szénhidrogén bányászatában. Ne feledjük el, hogy csak kőolajban jelenleg 8,5 millió hordó kerül felszínre naponta az Egyesült Államokból repesztéses technológiával. A nem-konvencionális olajtermelés esetében a teljes termelés 97%-a az első két évben realizálódik. Tehát, ha nem lehet repeszteni, akkor ez a 8,5 millió hordó/nap termelés cirka két év alatt teljesen eltűnik. Földgázban hasonló az arány, 2018-ban az USA földgáztermelésének 69%-a volt palagáz az EIA adatai szerint. Csak érdekességképpen, a világban a pénzügyi válság, vagyis 2009 óta 15 millió hordó/nap mértékben nőtt a kereslet kőolajra, ebből 8 millió hordó/napot az USA palaolaj szektora elégített ki. Az USA palacégeinek ezért elévülhetetlen érdemük van a mostani 60 dollár körüli világpiaci árakban, vagy éppen abban, hogy az európai gázárak 10-11 dollárra estek MWh-ként a nyáron, ami a pénzügyi válság óta a legalacsonyabb szint.  

Tehát a kérdés az olajba és gázba fektetőknek, hogy az USA készen áll-e az első női demokrata elnökjelöltre vagy sem? Elizabeth Warren jelölése hatalmas olajár rallit hozhat magával.

Az USA teljes napi kőolaj termelése 1900-tól (millió hordó/nap)
Forrás: EIA

Címlapkép forrása: Pixabay

  Pletser Tamás, Erste Research
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.