Fenntarthatóság

Ezeket teheti a rovarok megmentéséért

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.11.08. 13:11

A rovarok világszerte haldokolnak, nagyrészt a mi tevékenységünk miatt – ha szeretne tenni azért, hogy ez megváltozzon, az alábbi apróságokat változtassa a mindennapjaiban. A rovarok fennmaradása a mi érdekünk is, hiszen nélkülük nincs beporzás, és az ökoszisztéma is összeomlik – fontos tehát, hogy egyéni szinten is sokat tegyünk azért, hogy fennmaradjanak a populációk.

Az egyértelmű: felejtse el a rovarölő spray-ket!

Bár bosszantó lehet, ha a lakást ellepik a rovarok, de ne nyúljon rögtön a rovarirtóért, pláne ne a spray-s, fújható fajtáért! Ezzel ugyanis nemcsak a káros rovarokat, hanem a hasznosokat is megölheti, még akkor is, ha nem használ belőle túl sokat. Ezek a mérgek megrövidíthetik az olyan hasznos rovarok élettartamát, mint amilyenek például a kihalás felé haladó méhek, nélkülük pedig nagyjából az egész mezőgazdaság összeomlana. Próbálkozzon először természetes módszerekkel a rovarirtásra, olyanokkal, amelyek kifejezetten a kiirtanivaló fajokra hatnak csak.

Ne legyen túl rendezett a kertje!

A rovarok az olyan kerteket, hátsó udvarokat, természetes közegeket szeretik, amelyek természetesek, nem túl mesterkéltek, és sokszínűek. Éppen ezért, ha szeretné a hasznos rovarokat bevonzani a területre, felejtse el a végtelenségig csinosított gyepet és a gyönyörű, de a beporzók számára használhatatlanra tenyésztett növényfajtákat. Inkább törekedjen arra, hogy a rovarok természetes környezetéhez hasonló körülményeket teremtsen, ezzel egyébként a veteményeskert kártevőktől való védelmét is könnyen biztosíthatja. Kutatások kimutatták, hogy rengeteg vegyszer használatát meg lehetne spórolni azzal, ha tudatosan építjük be a veteményes körüli területet olyan növényekkel, amelyek bevonzzák a kártevők természetes ragadozóit.

Figyeljen a szénlábnyomára!

Az, ha igyekszik minél környezettudatosabban élni, a rovarok populációinak is jót tesz – figyeljen arra, hogy a lehetőségekhez mérten helyből vásárolja az élelmiszert, és ha teheti, termesszen magának zöldségeket és gyümölcsöket. Ezekkel az apróságokkal segítheti a helyi gazdálkodókat is abban, hogy fel tudják venni a versenyt a nagy piaci vállalatokkal.

Figyeljen, hogy mit ültet!

Ha kertet szeretne berendezni, vagy veteményest készítene, figyeljen arra, hogy őshonos növényekkel ültesse tele, ezek ugyanis otthont adhatnak az őshonos rovaroknak is. A külföldről importált, idegen fajokkal nagyon könnyű olyan kártevőket behozni, amelyek később a rovarvilágot is megtámadhatják, vagy felborítják a kényes ökológiai egyensúlyt. Igyekezzen olyan zöldségeket, gyümölcsöket és egyéb növényeket ültetni, amelyek egyébként is ezen a klímán nőnének.

Hagyja nőni a vadvirágokat!

A gaz minden kertépítő és termesztő egyik legnagyobb bosszúsága, a vadvirágok azonban nagyon fontosak lehetnek a beporzók számára. Jelöljön ki a kertjében egy kis részt ezeknek a növényeknek, és hagyja, hadd szaporodjanak – a rovarok meg fogják köszönni az élőhelyet és az élelmet.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.