Fenntarthatóság

Ebbe a bőröndbe pakoljon, ha zöldebbé tenné az utazást

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.11.11. 14:36

Szerencsére a bőrönd nem kifejezetten fogyóeszköz, ennek ellenére nem árt, ha ebből is a leginkább környezettudatosat választjuk – főleg, ha belegondolunk, hogy az utazás legtöbb formája mennyire környezetszennyező tevékenység. A Kickstarteren nekiinduló Phoenx csakis újrahasznosított anyagokból készíti a bőröndjeit, ami tömegtermelésben első lenne a világon – érdemes lehet rájuk odafigyelni.

Talán nem meglepő, hogy a bőröndpiac sem túl környezettudatos: ritka az a bőröndgyártó nagyvállalat, amely gondol arra, hogy ne vadiúj alumíniumból, műanyagból, vagy bármilyen más, távolról sem újrahasznosított anyagból készítse a termékeit. A hangsúly az időtállóságon, a strapabíráson, és persze a dizájnon van, ami elég meglepő, tekintve, hogy az utazás legtöbb formája kifejezetten környezetszennyező tevékenység. Ebből is látszik, hogy ezen a téren is lenne még hova fejlődnünk.

Képek forrása: Kickstarter / Phoenx

Így gondolhatta a Phoenx nevű startup is, amely Kickstarteren mutatta be az újító koncepcióját: a bőröndjei majdnem teljesen újrahasznosított anyagokból készülnek, és még csak nem is ez az egyetlen környezettudatos dolog bennük.

A Phoenx bőröndök nagyrészt újrahasznosított polikarbonátból állnak, a fogantyú és a külső borítás legalább 30 százalékban újrahasznosított alumíniumból áll, a belső zsebek, valamint egy hozzá tartozó kisebb hátizsák pedig úgynevezett econylből, ami a tengerből kiszedett halászhálók műanyagjából gyártott speciális anyag. Az oldalsó szegélyek és a kerekek gumiból vannak, utóbbiak legalább annyira halkak, mint a hagyományos, jobb minőségű bőröndökéi.

Ahogy azonban a Phoenx egyik alapítója, Francesco Salom a Treehuggernek elmondta, nemcsak ez a zöld a bőröndökben, hanem az is, hogy ezek az első olyan bőröndmodellek, amelyek részekre szedhetők, így nem kell mindig teljesen újat venni, ha valami elromlik rajtuk. A vevő egész egyszerűen visszaküldheti a sérült vagy elromlott bőröndöt, és dönthet, hogy kicseréljék-e rajta a rossz alkatrészt, vagy inkább szeretne egy újat helyette.

A javítás több, mint szimpatikus a mai fogyasztói társadalomban, ahol gyakorlatilag szinte mindent azonnal le kell cserélnünk, ha elromlik, mivel többe kerül megjavíttatni, mint újat venni helyette. A bőröndök ráadásul kifejezetten fogyóeszközök, főleg annak, aki sokat utazik, hiszen a reptereken például korántsem bánnak kesztyűs kézzel velük. A Phoenx bőröndjei ráadásul a funkcionalitásuk mellett még jól is néznek ki, így bárki teljes mellszélességgel melléjük állhat, ha divatos, de környezettudatos is akar lenni utazás közben – legalább is ami a kiegészítőket illeti.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.