Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Elolvadt az Északi-sark háromnegyede, jöhet az energetika átalakulása

Bosnyák Zsolt, Portfolio | 2019.11.11. 16:04

November 7-én rendezte meg a Portfolio az Energy Investment Forum rendezvényt, ahol neves előadóktól hallhattunk a klímaváltozás fontosságáról, annak az energetikai következményeiről, a magyar gázhelyzet lehetőségeiről és a különböző típusú erőművek jövőjéről előadásokat. A nap fénypontja a magyar energiavállalatok top menedzsereit felvonultató vezérpanel volt, mely új perspektívákat nyitott a hazai és globális energetika aktuális helyzetének megértéséhez.

Dr. Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár tartotta meg az Energy Investment Fórum első előadását, melyben az egyensúlyra hívta fel a figyelmet a klímavédelem, versenyképesség és ellátásbiztonság háromszögében, és hozzátette, hogy a magyar GDP 2,5 százalékát kellene klímacélokra fordítani.

STA_2283

Ürge-Vorsatz Diána, a Közép-Európai Egyetem professzora, illetve az ENSZ Kormányközi Klímavédelmi Tantestületének Mérsékléssel foglalkozó Munkacsoportjának alelnöke felhívta a figyelmet, hogy a 80-as évektől a mai napig az Északi-sarkon levő jégtömeg háromnegyede már elolvadt, de hangsúlyozta, hogy még van remény, hogy az évszázad végére csak 1,5 fokkal emelkedjen a Föld átlaghőmérséklete.

STA_2386

Kovács Csaba, a KPMG energetikai tanácsadással foglalkozó partnere is megerősítette, hogy a jelenlegi intézkedésekkel és beruházásokkal kalkulálva nem lesz 2050-re karbonsemleges Európa. Hozzátette, hogy 2030-ra a széntüzelésű erőművek teljesen kiárazódhatnak az áramtermelésből a megugró szén-dioxid kvótaáraknak köszönhetően.

STA_2497

Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdásza szerint érdemes lehet egy utolsó esélyt adni az atomenergiának, azonban az EU 2050-es klímasemlegességi célkitűzését nukleáris kapacitások nélkül is meg lehet valósítani, a megújulók nagyobb súlyának használatával. Annak köszönhetően, hogy vannak atomerőművek, a világ megspórolta a 2050-ig még kibocsátható szén-dioxid mennyiség 10 százalékát.

STA_2804

Szabó Gergely, a MET Central Europe regionális elnökének előadásában a jövő energiavállalata volt fókuszban. A szakember szerint a mérethatékonyság és az adaptivitás lehet a jövő kulcsa, a megújulóenergia befektetéseket pedig a kötvényekhez hasonlította, hangsúlyozva a szabályozói kockázatokat.

STA_2697

Dervalics Ákos az InnoEnergy HUB Hungary country menedzsere egy jövőbeli utazáson vezetett minket végig, megmutatta milyen életet élhetünk mint fogyasztók annak köszönhetően, hogy jelentős innovációkat elősegítő vállalkozásokat támogatnak.

STA_2770

Dr. Bacsa György, Mol stratégiai és üzletfejlesztési ügyvezető igazgatója a Mol 2030-as stratégiáját emelte ki, melyben csökkentenék a motorüzemanyagok előállítását, és a zöldülés kapcsán hangsúlyozta a fokozatos átállás szükségességét a hirtelen, sokkszerű intézkedésekkel szemben.

STA_2820

Ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója a globális versenyképesség fontosságát emelte ki, továbbra is a legfontosabb, hogy az ügyfelek legyenek a középpontban, és véleménye szerint nem lehet egyszerre olcsó, zöld, és kiszámítható energiatermelést előállítani, valamit el kell belőle engedni.

STA_2841

Králik Gábor, az Opus energetikai divíziójának vezetője szerint a következő évtizedben kifutnak a mátrai erőmű engedélyei, azonban a tisztább áramtermeléshez igazságos átmenetre van szükség. Az Opus inkább hálózati irányba mozdulna el, mint ahogy azt a Titász vétele is mutatja.

STA_2912

Kóbor György, az MVM elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az MVM áramtermelésének 98 százaléka már a mai nap is karbonsemleges, azonban óriási szakadék tátong a brüsszeli elméleti javaslatok és a magyar gyakorlat között.

STA_2861

Szabó Gergely, a MET Central Europe régiós elnöke kiemelte, hogy bár a klímakutatók és az energiavállalatok vezetői is ugyanarról a témáról beszélnek, de mégis szakadék tátong közöttük. A reaktivitás lehet a jövőben rendkívül fontos, ugyanis nem Magyarország fogja meghatározni az EU klímapolitikáját.

STA_2948

Moldován Félix, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Energia és Klímadiplomáciai főosztályának főosztályvezető-helyettese hangsúlyozta, hogy Magyarországon mindig lesz orosz gáz, csak a mennyisége kérdéses, illetve az olcsó termelési költségnek köszönhetően az árazásban is mindig alá tudnak vágni az egyéb gázforrásoknak.

VAL05089

Franck Neel, az OMV Petrom Downstream üzletágának Board tagja a szabályozói bizonytalanságokat tette felelőssé, hogy még nem indulhatott el a román Neptun mező kiaknázása. Bízik az új román kormányban, hogy képesek lesznek visszaállítani a befektetői bizalmat.

VAL05259

Fehér Róbert, az FGSZ üzletfejlesztési tanácsadója szerint sem versenyképes a horvát LNG, maximum egy ársapkát képes rakni az orosz gázra az eltérő árazási logikája miatt.

VAL05384

Szekeres Eszter, MET Central Europe nagykereskedelmi és optimalizálási igazgatója szerint a dízelt kiváltó végfogyasztói LNG-nek nincs Európában kereskedelmi potenciálja, azonban a visszagázosított LNG-nek már egyértelműen van.

VAL05349

Kovács Kristóf, a Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda energiapiaci tanácsadója szerint biztosan meg fog állapodni 2020 január 1-től az orosz és az ukrán fél, az egyetlen kérdés az időtáv és a feltételek.

VAL05332

Medvegy Zoltántól, a Főtáv műszaki fejlesztési és karbantartási igazgatójától megtudhattuk, hogy Bécs hőigényének 38 százalékát a távfűtés elégíti ki, és a Főtáv számára az osztrák példa a követendő tendencia.

VAL05735

Tóth Tamás, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal általános elnökhelyettese szerint pár éven belül a magyar naperőműkapacitás valahol 4000 és 7000 megawatt között lehet, és még 2020-as megújuló célok teljesítése kétségeket vethet fel Magyarország esetén.

VAL05843

Vinkovits András, Budapesti Erőmű elnök-vezérigazgatója szerint már közel lehet a válság, ugyanis mentek nyáron a gáztüzelésű erőműveik.

VAL06025

Horváth Péter, Dunamenti Erőmű vezérigazgatója elárulta, hogy a jövőben az igazi értéke a gázturbinás erőműveknek a rugalmasság lehet, és nem számít jelentősebb kompetitív beruházásokra a jövőt tekintve.

VAL06005

Lendvay Péter, a Magyar Szélenergia Ipari Társaság elnöke kiemelte, hogy lassacskán és fokozatosan lejár a magyarországi szélerőművek támogatási periódusa, és így kikerülhetnek a szabadpiacra.

VAL06047

Gaál József, az MVM Zöld Generáció termelési igazgatója szerint a szélerőműveket fenyegeti az a veszély, hogy miután kikerülnek a KÁT rendszerből, akkor az öregedés folyamán növekedő határköltség miatt egy idő után már nem érheti meg a további áramtermelés.

VAL06062

  Bosnyák Zsolt, Portfolio
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.