Vállalatok

A MOL – Csoport tovább erősödik a műanyag újrahasznosítás piacán

NRGreport | 2019.11.12. 11:22

A MOL lezárta a tranzakciót, melynek eredményeként 100%-os tulajdonrészt szerzett a németországi székhelyű, műanyag újrahasznosítással foglalkozó Aurorában. A tranzakció révén a MOL megerősíti pozícióját az újrahasznosításra épülő műanyagtermékek piacán, valamint erősíti autóipari beszállító pozícióját is.

A MOL a műanyagpiac meghatározó polimer ellátója, és folyamatosan bővíti petrolkémiai értékláncát a magas hozzáadott értékű, keresett termékekkel. Ezért a MOL saját beruházásokkal és cégvásárlásokkal szélesíti a jelenlegi termékportfólióját. Ennek célja, hogy magas szintű szakértelmet és képességet szerezzen mind a saját gyártású, mind az újrahasznosított műanyag alapú termékek terén. A mostani akvizíciójával a MOL az Aurora kiváló műszaki műanyag és újrahasznosításra épülő műanyag alapú kompaundjaival, vagyis adott felhasználásra összeállított polimer termékekkel bővíti termékportfolióját.

Az Aurora innovatív termékei és üzleti modellje jól kiegészítik a MOL jelenlegi petrolkémiai portfolióját, és hozzájárulnak fenntarthatósági céljainak megvalósításához. Az Aurora üzemei Baden-Württemberg tartományban, autógyárak közelében találhatóak, üzleti modellje pedig egyedi, zárt láncú műanyag újrahasznosításra épül. A társaság összegyűjti az ipari műanyaghulladékot, újrahasznosítja oly módon, hogy javítja a műanyag tulajdonságait. Egy fejlettebb terméket állít elő, ami jól illeszkedik az autóipari igényekhez. Az Aurora know-how-jának és zárt láncú rendszerének kiaknázásával a MOL tovább növelheti piaci részesedését, miközben csökkenti a környezeti terhelést.

Az akvizíció újabb fontos mérföldkő a MOL transzformációs folyamatában, amelynek egyik célja, hogy a MOL a kelet-közép-európai régió vezető vegyipari vállalata legyen. Felelős vállalatként a MOL a műanyag újrahasznosítás területén is egyre nagyobb szerepet vállal. Ennek egyik lépéseként tavaly stratégiai partnerségre lépett az újrahasznosítással foglalkozó német APK vállalattal is. 

 „Az Aurora újrahasznosításra épülő termékei nagymértékben kiegészítik a jelenlegi termékláncot, hangsúlyozva növekvő erőfeszítéseinket a fenntarthatóbb működés felé. Ahogy igyekszünk megerősíteni a MOL jelenlétét autóipari beszállítóként, felismertük a kompaundok kulcsfontosságú jelentőségét, amit integrálni szándékozunk az üzleti portfoliónkba.” – mondta Horváth Ferenc a MOL-csoport Downstream üzletágának ügyvezető igazgatója.

Vezető ESG (környezetvédelmi, társadalmi és társaságirányítási teljesítményt vizsgáló) minősítő cégek, többek közt a Dow Jones fenntarthatósági index (amelyben a MOL az egyetlen európai feltörekvő piaci vállalat), az MSCI és a Sustainalytics igazolták a MOL erőfeszítéseit a fenntarthatóság és az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságra való áttérés terén.

Kép forrása: Mol Magyarország

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.