Rezsi

Ezekkel a tippekkel csökkentse az energiahasználatát ősszel

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.11.13. 14:45

Lehet, hogy már november van, de az igazi őszi időjárás még csak most kezd beköszönteni kis hazánkba: jönnek a csípős reggelek, a ködös délutánok, és most már tényleg lassan el kell indítani a fűtést is, ha nem akarunk megfagyni. Az alábbi évszakspecifikus tippekkel a hideg beálltával is tud egy kicsit csökkenteni a rezsiszámláin.

Tartsa a termosztátot 20 Celsius-fok környékén

Minden évszakra érvényes, hogy a legtöbbet azzal tud spórolni a számláin, ha nem fűti és hűti halálra a lakást vagy a házat. Ugyanez a helyzet ősszel is: nincs értelme, hogy a hőmérséklet 20 Celsius-fok fölé menjen, ez ugyanis még komfortos az emberi szervezetnek, feltéve, ha rendesen fel vagyunk öltözve. Inkább húzzon fel egy melegebb pulóvert, minthogy feleslegesen fűtse fel az egész lakást – a szervezetének sem tesz jót, ha nagyon melegben van a kinti hideghez képest.

Képek forrása: Pixabay

Keresse meg, szökik-e valahol a meleg!

Az első igazán hideg napokon nagyon könnyű kiszúrni, hogy hol fűtünk kifelé, hiszen rögtön „befúj a hideg”, vagyis kiszökik a meleg levegő. Nézze át a nyílászárókat, és javítsa ki őket, ha valahol problémát talál, aztán a következő nyáron cserélje ki őket, ha annyira rossz a helyzet. Egy kis szigetelés azonban már most is segíthet, hogy a lakásban maradjon a hő.

Ha van kandallója, használja helyesen!

Ha éppen nem ég a kandallóban a tűz, és nem melegszik mellette, zárja le rendesen, mert itt is könnyen kiszabadulhat a meleg a kéményen keresztül. Érdemes energiahatékony, viszonylag modern kandallót választani, ha teheti, hogy minimális legyen az a hő, ami ilyenkor kiszökik.

Engedje be a fényt!

Attól, hogy egyre korábban sötétedik, és nem tűz a nap annyira, mint nyáron, még nem kell lemondania a napsütés melegítő erejéről. Az is sokat segít, ha nem sötétíti el a lakást, hanem beengedi napközben a napfényt, hiszen, ha minimálisan is, még az őszi napfény is melegít. Ezzel rásegíthet a lakás fűtésére, vagy legalább is biztosan nem dolgozik ellene azzal, hogy azt a kevés napfényt is kizárja, amit még ilyenkor el lehet kapni.

Használjon alufóliát!

Igen, jól olvasta: egy rétegnyi alufólia a radiátor mögött segít megtartani a hőt, segítségével nem a falat melegíti, hanem a belső teret. Ez a nagyon egyszerű, és nagyon olcsó tipp akár fokokat melegíthet a lakáson anélkül, hogy feljebb kellene csavarnia a fűtést.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.