Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Az éghajlatváltozás miatt repedhet meg az USA atombomba-temetője

NRGreport | 2019.11.14. 07:03

Az évszázad végére a tengerszint emelkedése miatt megrepedhet az a Marshall-szigeteken található betonépítmény, amiben az USA atomkísérleteinek nukleáris hulladékát, és más, rendkívül szennyező anyagokat temettek el – írja a Sky News.

A Runit Dome nevű betonsír tárolja azokat a nukleáris hulladékokat, amelyek a Marshall-szigeteken felrobbantott atombombák után képződtek 1946 és 1958 között. Ez 67 atombomba nukleáris szemetét jelenti. 

Azonban a Los Angeles Times vizsgálatai szerint az Egyesült Államok kormánya tucatnyi biológiai fegyverpróbát is végzett a szigeteken, mielőtt összekeverte a halálos törmeléket és a talajt a betonnal, majd eltemette azt a kupolában. Ráadásul az újság arra is talált bizonyítékot, hogy az építmény szivárog. 

UGYANAKKOR AZ ÓCEÁN SZINTJÉNEK EMELKEDÉSE IS FOLYAMATOSAN NÖVEKVŐ VESZÉLYT JELENT A KUPOLÁRA.

A Los Angeles Times ugyancsak bizonyította, hogy az építménynek köze van a környéken zajló korallfehéredésekhez, halpusztulásokhoz, és a közelben élők egészségügyi állapotára is kihatással van. Ráadásul a kutatók szerint a Marshall-szigetek környékén az átlagosnál háromszor gyorsabban emelkedik a tengerszint.

Az amerikaiak nem akarnak tudni a problémáról

Bár a helyi kormány tisztviselői segítséget kértek az Egyesült Államoktól, amire az amerikai hatóságok azt reagálták, hogy 

MIVEL A BETONSÍR NEM AZ Ő FENNHATÓSÁGUK ALÁ TARTOZÓ TERÜLETEN VAN, EZÉRT NEM IS AZ Ő FELELŐSSÉGÜK. 

Hilda Heine, a Marshall-szigetek köztársasági elnöke vitatta az Egyesült Államok álláspontját. Megkérdőjelezte, hogy hogyan tartozhatna a nukleáris hulladék a szigetekhez, ha azt nem is ők állították elő.

Egy idén publikált tanulmány szerint a szigetek egyes részén hasonló mértékű sugárzás mérhető, mint Csernobil vagy Fukusima közelében. 

A Marshall-szigeteki kormány 1986-ban kötött egyezményt az USA-val, és a két évvel később felállított nemzetközi bíróság megállapította, hogy az Egyesült Államoknak 2,3 milliárd dollárt kell fizetnie a vagyoni és egészségügyi károk miatt. Az USA kongresszusa és a bíróságai azonban megtagadták ezt. Az LA Times jelentése szerint a mai napig csupán 4 millió dollárt fizettek ki.

A lap arról is említést tesz, hogy a vizsgálataik szerint 130 tonna olyan olajat is az építménybe temettek, amit a Nevada állambeli nukleáris kísérletekhez használtak, és ezt korábban soha nem közölték a Marshall-szigetekkel. 

ENNEK AZ INFORMÁCIÓNAK MÉG KOMOLY SZEREP JUTHAT 2023-BAN, AMIKOR IS ÚJRATÁRGYALJÁK AZ 1986-OS EGYEZMÉNYT. 

A 4000 amerikai katona közül, akik három évet töltöttek a törmelék kezelésével, hat meghalt a folyamat során, mások százaival pedig olyan betegségek végeztek, amelyek a sugárterheléshez kapcsolódtak.

Kutatók szerint a Marshall-szigeteknél a század végére nagyjából másfél méterrel lehet magasabb a vízszint, ami a nukleáris sír megrepedését eredményezheti. Ha ilyen módon a benne lévő több tonnányi szennyező anyag az óceánba kerülne, annak a pusztító hatásait szinte fel sem lehet mérni. 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.