Fenntarthatóság

Nem környezettudatos az alumínium üdítős doboz, bármennyire próbálják is velünk elhitetni

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.11.14. 11:33

A megfelelő marketinggel arra akarnak rábeszélni minket, hogy a műanyag helyett a környezettudatosabb alumínium üdítős dobozokat válasszuk – pedig azok sem jobbak a műanyag megoldásnál.

Alapvetően az alumínium újrahasznosítható anyag, így ha minden egyes dobozt újra fel tudnánk használni úgy, hogy szelektíven gyűjtjük, talán környezettudatosabb megoldást nyújthatna, mint a műanyag. Ez azonban csak egy ideális világban történhetne meg, és egyelőre korántsem ez a helyzet: jelenleg nem hasznosítunk újra elegendő alumíniumot ahhoz, hogy ezzel átugorhassuk az anyag előállításának környezetszennyező mivoltát.

Kép forrása: Pixabay

Érdemes tudni, hogy jelenleg az elhasznált alumínium felét hasznosítják mindössze újra, de talán nem is ez a legnagyobb probléma vele. Ahogy ugyanis egy anyagról elkezdik azt hinni, hogy környezettudatos, és a használatával mindenki egy kicsit zöldebbnek érezheti magát, a kereslet megnő rá – az alumínium esetében pedig korántsem akkora az újrahasznosított kínálat, hogy a megnövekedett keresletet ezzel ki lehessen elégíteni. Marad tehát az új alumínium előállítása, ami minden, csak nem környezetbarát.

Az alumínium ugyanis nem található meg magában a bolygón felhasználható minőségben, ez egy olyan fém, aminek alapanyaga a bauxit, a bauxitbányászat pedig erősen környezetszennyező tevékenység. Ráadásul elektrolízisre is szükség van az előállításához, amihez az energia általában nem zöld forrásokból érkezik.

A Treehugger cikke az Egyesült Államok alumíniumhiányát említi: az országban nincs elég, hogy a keresletet ki tudja szolgálni, ezért importálni kell, ami nem is lenne olyan óriási probléma, ha, tegyük fel, például Kanadából érkezne, ahol legalább az elektromosság zöld forrásokból jön. Csakhogy még így is számottevő szénlábnyoma lenne annak az alumíniumdoboznak, amiből aztán az ember megissza az üdítőjét. A legtöbb import Kínából és Szaúd-Arábiából érkezik az országba.

Hozzáad a problémához, hogy ahogy a kereslet növekszik, egyre több bauxitbányára is van szükség, ami azt jelenti, hogy újabb és újabb területeket kell elvenni a természettől ahhoz, hogy alumíniumot lehessen előállítani.

A legzöldebb üdítőcsomagolási lehetőség jelenleg az újrahasznosítható üveg, ami a legnagyobb arányban kerül a megfelelő kukákba, és amit nagyon egyszerű visszaforgatni a rendszerbe. Aki igazán zöld akar lenni, az ilyenből fogyaszt – vagy egészen egyszerűen csapvizet iszik.

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.