Vállalatok

Új atomerőműblokkot épít Csehország

NRGreport | 2019.11.14. 13:39

Csehország 2029-ben elkezdi egy új energiablokk építését a Dukovany atomerőműben, közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök a kormány atomenergia bizottságának ülése után.

Az MTI beszámolója szerint az új blokkot – a jelenlegi tervek szerint – 2036-ban adják majd át. A két csehországi atomerőmű – Dukovany és Temelín – közül a dél-morvaországi Dukovany a régebbi, 1987-ben helyezték üzembe. Négy szovjet gyártmányú reaktorának jelenlegi összteljesítménye 2040 megawatt. A két atomerőmű a cseh áramtermelés több mint 30 százalékát állítja elő.

Babis szerint az új blokk építőjét 2022 végéig választják ki.

A CEZ 2020 második felében tervezi kiírni a pályázatot

– mondta Daniel Benes, az atomerőműveket működtető CEZ cseh energetikai vállalat vezérigazgatója. Az új energiablokk építési költségeit 140-160 milliárd korona (1820-2080 milliárd forint) közötti összegre becsülte a vezérigazgató. Pontosabb számokat csak a pályázat után lehet mondani – tette hozzá.

Korábbi értesülések szerint a blokk megépítése iránt hat társaság érdeklődik: az orosz Roszatom, a francia EDF, a dél-koreai KHNP, a kínai China General Nuclear Power, az amerikai Westinghouse és a francia-japán Areva-Mitsubishi Atmea.

A CSEH KORMÁNY MEGGYŐZŐDÉSE SZERINT AZ ORSZÁG GAZDASÁGA NEM LEHET MEG ATOMENERGIA NÉLKÜL. KÖRNYEZETVÉDŐ MOZGALMAK ÉS A SZOMSZÉDOS AUSZTRIA KORMÁNYA VISZONT ELLENZI AZ ÚJ BLOKK ÉPÍTÉSÉT.

Stepán Chalupa, a Megújuló Energiaforrások Kamarájának elnöke szerint a cseh kormány terve túl optimista, véleményük szerint nem fogják tudni ilyen rövid idő alatt megépíteni az energiablokkot.

A finn reaktor már tíz, a francia nyolc évet késik. Nem tudom, mi alapján gondolja a kormány, hogy Csehország, amely egyebek között eddig képtelen volt autópálya-hálózatának kiépítésére is, hét éven belül be tud fejezni egy ilyen bonyolult építkezést

– reagált Stepán Chalupa a kormányfő bejelentésére.

Borítókép: Shutterstock

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.