Fenntarthatóság

Szakértők szerint ezek a legfontosabb zöld tippek családok számára

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.11.15. 14:47

Könnyebb környezettudatosan élni akkor, ha az embernek még nincs családja – úgy csak a saját életvitelére kell figyelnie, és nem felelős egy olyan háztartásért, amit nehezebb koordinálni, mint egy egyszemélyeset. Szakértők szerint az alábbi tippek a legpraktikusabbak családok számára, amelyek segítségével ők is felvehetik a harcot a klímaváltozással szemben.

Képek forrása: Pexels.com

Kerüljön kevesebb hús az asztalra!

A klímaváltozás egyik legfontosabb katalizátora a mezőgazdaság: az elképesztő mennyiségű kereslet azzal jár, hogy az állattartás és a növénytermesztés nagyon szennyező lett nemcsak károsanyag-kibocsátás terén, hanem vízhasználatban is például. Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy valaki, akár egy nagyobb család is hozzájáruljon a klímaváltozás elleni harchoz, hogy kevesebb húst eszik – nem kell mindennap hústerméknek kerülnie az asztalra, a szervezet is megköszöni, és a környezetnek is jót tesz. Ha heti egyszer-kétszer hús nélküli vacsora kerül az asztalra, az már 5-15 százalékkal is csökkentheti egy család szénlábnyomát.

Mondjanak le az egyszer használatos műanyagról!

Lehet, hogy egyszerűbb a gyereknek műanyagkanállal adni a tízóraira szánt joghurtot, vagy jobban szereti, ha szívószállal kapja a kakaóját, de ezek az apró változások már sokat segíthetnek a műanyaghulladék csökkentésében. Persze nem tud az ember mindig frissen elkészített ételt rakni az asztalra, de az biztos, hogy vihet magával saját tárolót az étterembe vagy a kifőzdébe, és nem kell mellé egyszer használatos evőeszközt sem hazavinni, akkor sem, ha a felszolgáló fiú adna hozzá reflexből. Az ilyen kicsi, semmibe sem kerülő trükkök rengeteg felesleges hulladéktól szabadítják meg a háztartást.

Szervezze meg ügyesen a közlekedést!

Senki nem kéri azt, hogy kizárólag sétálva menjenek a szülők a gyerekkel a hat kilométerre található iskolába, de érdemes előre gondolkozni, és az autós utakat úgy megszervezni, hogy egyetlen úttal minél több dolgot el tudjon intézni az ember. Ha már elviszi a gyereket iskolába, utána ne menjen haza, és induljon el délután újra ügyeket intézni, bevásárolni, ha azt meg tudja csinálni egyetlen út alatt is. Az is fontos, hogy amikor lehet, inkább válasszák a környezettudatosabb közlekedési módszereket – jó időben például tökéletes program a biciklizés akkor is, ha csak el akarnak jutni A-ból B-be.

Beszéljen a gyerekkel!

A jövő generációja a legfontosabb a klímaváltozás elleni harcban, hiszen ők azok, akik majd megszenvedik azokat a hibákat, amiket mi elkövettünk. Fontos, hogy tudatosítsa a gyerekben, miért is kell minél környezettudatosabban élni, és nevelje rá minél előbb arra, hogy ő is így gondolkozzon.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.