Fenntarthatóság

5 módszer, amivel a diákok sokkal energiatudatosabbak lehetnek a koleszban

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.11.19. 14:44

A diákélet már magában is éppen elég nehéz, nem akarjuk mi is még fárasztóbbá tenni a több energiát és időt igénylő környezettudatos újításokkal – ezekkel a tippekkel bárki könnyen egy kicsit zöldebb lehet a kollégiumban és az iskolában is anélkül, hogy rengeteg energiát kellene befektetnie rá.

Képek forrása: Pexels.com

Járj környezettudatosan!

Bár a legtöbb diák a tömegközlekedést választja, azért akad bőven olyan is, aki autóval jár-kel a városokban. Inkább buszozz, villamosozz, metrózz, vagy ha nagyobb városban élsz, használd ki a biciklibérlés lehetőségeit. Ha szeretsz mozogni, akár saját bringával is járhatsz – a lényeg az, hogy ha teheted, inkább ne autózz!

Ne pazarold az áramot!

Mivel a kollégiumban és a suliban sem te fizeted a villanyszámlát, hajlamosabb lehetsz elfelejteni lekapcsolni a villanyt, vagy kihúzni az elektromos eszközeidet a töltőből. Ugyanez igaz a zuhanyzásra is – mivel nem közvetlenül a te pénzedből megy el, nem figyelsz annyira, mintha tényleg te fizetnéd a rezsit. Pedig környezettudatossági szempontból nem árt, ha úgy viselkedsz, mintha a fogyasztásod alapján kellene fizetned az áramot, és nem egy fix összeget fizetnél minden hónapban. Hiába nem a te zsebedből megy közvetlenül, viselkedj úgy, mintha mégis így lenne!

Ne egyél annyi húst!

Már a csapból is az folyik, hogy a húsfogyasztás csökkentésével jelentősen lejjebb tudod tornázni a szénlábnyomodat, mégis nagyon kevesen döntenek úgy, hogy radikálisan kevesebb húst esznek. Pedig tényleg nem bonyolult, és ma már rengeteg vegetáriánus és vegán opció létezik éttermek közül is. Nem kell teljesen lemondanod a húsról, de ha csak heti két-három alkalommal eszel, már azzal rengeteget segíthetsz a bolygón.

Válogasd meg, hol és hogy eszel!

Ha a kollégiumodban van étterem, vagy legalább is egy helyiség, ahol lehet ebédelni és vacsorázni, figyelj arra, hogy minél kevesebb műanyag csomagolást vegyél magadhoz. Az sem árt, ha nem veszed meg a fél literes üdítőket, hanem saját palackba töltöd a csapvizet, és ha mégis el kell vinned valamit, ahhoz is hozol magadnak saját tárolót. Ez egy-két perces plusz munka neked mosogatással együtt, a környezetet viszont rengeteg műanyagtól szabadítja meg.

Gyűjtsd szelektíven!

Bár az előző tippünk sokkal hasznosabb környezettudatossági szempontból, azért a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát sem érdemes elbagatellizálni. Ha már hulladékot termelsz, akkor azt úgy gyűjtsd, hogy utána újra lehessen hasznosítani. Érdemes kicsit utánanézni, hogy mi melyik konténerbe kerül, mert a rossz szelektív gyűjtés nagyon gyakori, és nagyon megnehezíti az anyagok újrahasznosítását is.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.