Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

A SUV-ék és a klímaváltozás: mi van, ha a vásárló nem elektromos autót szeretne

Pletser Tamás, Erste Research | 2019.11.19. 07:09

A legutóbbi Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentés egyik legérdekesebb pontja, hogy az elmúlt 9 év autóipari forradalma nem az elektromos autó térnyerés volt, hanem az SUV-ék (sport utility vehicle) globális robbanása. Ami megdöbbentő, hogy az IEA szerint ezek a gépjárművek elterjedése jelentette a 2010 és 2018 közötti, személygépkocsikhoz kötödő, napi 3,3 millió hordó olajkeresletnövekedés szinte teljes egészét. Az SUV-ék további terjedése gyakorlatilag teljesen redukálhatja az elektromos autók olajkereslet csökkentő hatását, ami alááshatja a klímavédelmi elképzeléseket is. Miközben a sajtó elsősorban az elektromos autó térnyeréséről beszél, olajkeresleti oldalon az SUV-ék és az önvezetők autó térnyerése legalább ilyen fontos tényezők.

Az SUV-ék a velük hasonló méretű kompakt gépjárművekhez képest 25%-kal több üzemanyagot fogyasztanak. A fogyasztói választás az elmúlt 9 évben egyértelműen ebbe az irányba mutatott: az SUV-ék száma globálisan is 35 millióról 200 millióra nőtt, vagyis minden 7. autó ma már ebbe a kategóriába esik bele globálisan. Hiába javult a motorok hatékonysága, ezek a gépjárművek testesebbek és nagyobb homlokfelülettel rendelkeznek, ami magasabb fogyasztást okoz. A vásárlók (az egyébként hamis) jobb biztonságágérzet, vezetési élmény és kényelmesebb beszállás miatt döntenek az SUV-ék mellett nem beszélve a presztízs jelentette előnyökről. Az európai autógyártók is sikeresen beszálltak az USA-ból jövő trendbe és egyre kisebb alvázakra is építenek SUV-nak megfelelő, magasított járműveket. Az SUV-ék ráadásul a cégek fejőstehenei lettek: messze a legmagasabb marzs ebből a kategóriából származik, így gyakorlatilag ezek az autók eladásai tartják el az személygépgyártó vállalatokat. Még olyan cégek is, mint a Fiat Chrysler, mely most szeretne a PSA csoportba beolvadni, az ikonikus Fiat 500-as gyártásának leállításáról döntött az Egyesült Államokban idén szeptemberben. Az Európában forgalomba helyezett gépjárművek súlya és utcai felülete drasztikusan megnőtt az elmúlt évtizedek során: egy VW Golf I (1974-1983 között gyártott) és Golf VII (2013-tól gyártott) esetében a súly 750 kg-ról 1,205 kg-ra nőtt, míg az utcai felület 6nm-ről 7,7 nm-re emelkedett. De a többi gyártónál is hasonló a tendencia, miközben az SUV növelték a termékpaletta átlagsúlyát.

Európai autóregisztrációk alakulása járműtípusonként
Forrás: The International Council on clean transportation

Ez persze klímavédelmi szempontból katasztrófális. Az IEA szerint ha a trend folytatódik, az SUV-ék gyakoribb használata akár további napi 2 millió hordó/nap olajkereslet növekedést okozhat, ami 150 millió elektromos autó megtakarításait ellensúlyozhatja. Az SUV-ék okozta emissziónövekedés az elmúlt 10 évben a második legnagyobb CO2 forrás volt az elektromos áramtermelés után. Az SUV-ék elektrifikálása ráadásul nem egyszerű feladat: mivel nagy tömegű és nagy légellenállású járművekről van szó, jóval nagyobb akkupackra van szükség, mint egy kompakt személygépjárműnél. A klímavédelem szembekerült a fogyasztói preferenciákkal és a gépjárműgyártók érdekeivel.

A CO2 emisszió változás az egyes energetikai szektorokban 2010-2018 között
Forrás: IEA

Egyébként a jövőben várhatóan nem csak az elektromos autónak lesz hatása az olajkeresletre. A nagyon optimista Bloomberg BNEF becslése szerint az elektromos autó, mely jelenleg 352 ezer hordó/nap olajkeresletet ellensúlyoz, 2040-re akár napi 6,4 millió hordó olajkereslet zuhanást okozhat. Másik oldalról viszont, ha elterjed az önvezető autó, az is okozhat akár napi 2,5-3 millió hordó olajkereslet csökkenést. Az érdekesség egyébként, hogy 20-25%-os elterjedség ebből a technológiából elegendő ehhez, mivel a humán irányítású járművek is kénytelenek lesznek igazodni a szabályokat precízen betartó, lassabb gyorsulást és kevesebb fékezést igénylő járművekhez. Így a megtakarítás zöme náluk keletkezik, nem is az önvezető járműveknél. Vezetni unalmasabb lesz, de legalább kevesebb üzemanyag lesz szükséges, hogy eljussunk két pont között.

  Pletser Tamás, Erste Research
Címkék
#autóipar   #elektromos autó   #IEA   #közlekedés   #SUV  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.