Rezsi

Ezekkel a tippekkel rengeteg energiát takaríthat meg a cégében

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.11.21. 13:09

A kisvállalatoknak viszonylag könnyű dolguk van az energiahatékonyság témakörében: nem kell akkora épületekkel, olyan infrastuktúrával, annyi emberrel számolniuk, mint a nagyvállalatoknak, így sokkal könnyebben mehet az átállás. Az alábbi apró tippekkel bárki egy kicsit zöldebbé varázsolhatja a munkahelyét, ráadásul még csökkenthet is a vállalkozás rezsijén.

Kapcsolja le és ki!

Egy nagyvállalatnál gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy az utolsó, aki elhagyja a helyiséget, lekapcsolja a villanyt, ahogy az is, hogy mindenki kihúzza a töltőt az aljzatból, ha már nem használja, és lejjebb csavarja a fűtést, ha már pólóban ül az asztalánál. Egy kisvállalkozásnál viszont reális, hogy az, aki sokáig dolgozik, kihúzogatja az eszközöket maga után, lekapcsol mindent, és nem hagyja, hogy feleslegesen vigyék el az energiát. Míg ennek otthon, egy kis lakásban nincs jelentősége, egy 10-20 főt foglalkoztató cégnél már meglátszik a számlákon.

Képek forrása: Pixabay

Cseréljen LED-re!

Mindenhol, ahol csak lehetséges, használjon LED égőket, mert ezek a leginkább energiahatékonyak jelenleg a piacon. Csakúgy, mint az előző tippnél, itt is fontos, hogy tudatosuljon: egy-két hagyományos égő otthon még nem fogja megdobni a rezsit, de a munkahelyen található sokkal több, néha több száz, vagy több ezer égő azért már tényleg tud különbséget tenni.

Figyeljen oda a hőmérsékletre!

Teljesen felesleges télen 30 Celsius-fokra fűteni az irodát, nyáron pedig 20 Celsius-fokot csinálni a légkondival – egyrészt nem is egészséges, másrészt nem túl energiahatékony. Biztassa arra a dolgozókat, hogy hozzanak magukkal nyugodtan meleg pulóvert, nem kell pólóban ülni a hideg időben a munkahelyen sem. Nézze át azt is, hogy kiszökik-e valahol a meleg, kell-e a nyílászárókat cserélni vagy kicsit megújítani, van-e szükség extra szigetelésre. Ezek nélkül az energia gyakorlatilag az utcára megy, és nem marad benn a helyiségekben.

Találjon alternatív energiaforrást!

Lehet, hogy itthon még nem elterjedt, de a napelemek külföldön már gyakoribbak, egyre többen ruháznak be az ilyen berendezésekre. Ha igazán szeretne spórolni a rezsiköltségeken, akkor szereltessen zöld energiát befogó eszközöket a céghez, még akkor is, ha egyébként a hagyományos energiaforrásokra támaszkodik. A segítség így is, úgy is jól jön majd, és a pénztárcája sem bánja, hogy befektetett a bolygó kicsit jobbá tételébe, meg abba, hogy függetlenedjen egy kicsit a hagyományos energiaforrásoktól.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.