NRGreport
Menü

Jó hír az autósoknak

Nagyot esett tegnap az olaj, mely jelenleg mind a keresleti, mind a kínálati oldalról nyomás alatt van. A fokozódó hongkongi tüntetéssorozat, illetve a vártnál jóval nagyobb mértékben növekedő amerikai olajkészletek 3 százalék feletti esést váltottak ki.

Az olaj tegnapi sötét napját alapvetően négy tényezővel lehet magyarázni:

→ Az API (American Petroleum Institute) legfrissebb adatai alapján 6 millió hordóval nőtt a világ legnagyobb kőolajfelhasználójának számító Egyesült Államok olajtartaléka a november 15-ével záródó héten, mellyel a felhalmozott készlet 445,9 millió hordót érhetett el összesen. Azért is reagált az adatokra ilyen hevesen az árfolyam, mivel az elemzők várakozása csupán másfél millió hordó növekedés volt.

→ A kereskedelmi háború a másik fontos faktor, ugyanis erős pozitív korreláció figyelhető meg a kereskedelmi viszály gazdasági növekedésre gyakorolt hatásában, ami pedig jelentős hatással van a világ kőolajkeresletére. Az Egyesült Államok szenátusán tegnap átment a hongkongi tüntetéseket támogató, emberi jogokat védő javaslatcsomag, melyet Kína mélyen elítélt, ezzel ismét távolodhatnak a felek a megállapodástól. Ráadásul az első részleges megegyezés aláírása is csúszik a felek között, ugyanis egyelőre nem tudtak még dűlőre jutni a korábban kivetett vámok eltörlésének ütemében.  

→ Addicionális kínálati oldali aggályokat vethet fel, hogy az oroszok értesülések szerint nem szeretnének tovább csökkenteni olajtermelésükön, mely újabb feszültségek forrása lehet a december 5-én és 6-án tartandó bécsi OPEC csúcson. A jelenleg érvényben levő megállapodás értelmében az OPEC+ márciusig bezárólag 1,2 millió hordós napi kitermeléscsökkenést vállalt be.

→ Az amerikai kitermelésnövekedés megállíthatatlannak tűnik a palaolaj forradalomnak köszönhetően, középtávon a Citi előrejelzése szerint 800 ezer és egymillió hordó között növekedhet az amerikai kihozatal.  

Az amerikai típusú könnyűolaj, a WTI tegnap 3,2 százalékot esett, mellyel közel került az árfolyam az elmúlt két hétben tapasztalható mélypontjához.

A Brent árfolyama 60,71 dollár körül áll hordónként, mely szintén hasonló mértékben került lejjebb. A Brent még visszakapaszkodhat a 61 dollár fölötti támasza fölé, azonban amennyiben ez nem sikerül, a következő megálló 60 dolláron lehet, azt követően pedig 58 dolláron.

Az üzemanyagárakban áttételesen érződhet majd az alacsonyabb olajár hatása, ugyanis ennek következtében csökkenhet a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára, mely a teljes üzemanyagár 35-40 százalékáért felelős.

Címlapkép: Taylor Weidman/Bloomberg via Getty Images

Forrás: Portfolio